niedziela, 20 grudnia 2015

Babka z daktylami i pomarańczą


Mięsista, wilgotna a zarazem puszysta babka z daktylami i pomarańczą. Jeśli lubicie korzenne przyprawy, możecie dodać łyżkę mieszanki korzennej. Długo zachowuje świeżość, więc można ją przygotować na kilka dni przed świętami. 


Składniki: 
220 g masła, miękkiego 
¾ szklanki cukru 
2 jajka
skórka otarta z 2 pomarańczy
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli 
1 szklanka maślanki 
1 szklanka posiekanych daktyli
Lukier pomarańczowy: 
1 szklanka soku pomarańczowego
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Jeśli używamy formy metalowej, należy ją natłuścić. 

Posiekane daktyle mieszamy z ¼ szklanki mąki. 
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, następnie skórkę otartą z pomarańczy. 
W misce mieszamy przesianą mąkę wraz z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. 
Przesiane suche składniki dodajemy na przemian, wraz z maślanką do ucieranego masła. Na końcu miksujemy około 2 minuty to dokładnego połączenia składników.
Dodajemy daktyle wymieszane z mąką i mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. 
Ciasto przelewamy do formy, pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180*C. 
Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawiamy na 10 minut w formie, następnie wyjmujemy i kładziemy na kratkę do wystudzenia.  

Lukier
Sok mieszamy w rondelku wraz z proszkiem do pieczenia. Umieszczamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wanilię i odstawiamy na około 30 minut do przestygnięcia. 
Przygotowanym lukrem dekorujemy babkę.





Świąteczne słodkości! 2015 Jesienne słodkości!

1 komentarz :

Printfriendly