Mięsista, wilgotna a zarazem puszysta babka z daktylami i pomarańczą. Jeśli lubicie korzenne przyprawy, możecie dodać łyżkę mieszanki korzennej. Długo zachowuje świeżość, więc można ją przygotować na kilka dni przed świętami.
Składniki:
220 g masła, miękkiego
220 g masła, miękkiego
¾ szklanki cukru
2 jajka
skórka otarta z 2 pomarańczy
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
1 szklanka posiekanych daktyli
Lukier pomarańczowy:
1 szklanka soku pomarańczowego
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Jeśli używamy formy metalowej, należy ją natłuścić.
Posiekane daktyle mieszamy z ¼ szklanki mąki.
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, następnie skórkę otartą z pomarańczy.
W misce mieszamy przesianą mąkę wraz z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Przesiane suche składniki dodajemy na przemian, wraz z maślanką do ucieranego masła. Na końcu miksujemy około 2 minuty to dokładnego połączenia składników.
Dodajemy daktyle wymieszane z mąką i mieszamy z masą przy pomocy szpatułki.
Ciasto przelewamy do formy, pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180*C.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawiamy na 10 minut w formie, następnie wyjmujemy i kładziemy na kratkę do wystudzenia.
Lukier
Sok mieszamy w rondelku wraz z proszkiem do pieczenia. Umieszczamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wanilię i odstawiamy na około 30 minut do przestygnięcia.
Już czuję jej smak w ustach :) Mniaaaam
OdpowiedzUsuń