czwartek, 10 lipca 2014

Pieczone placki z cukinii



Jestem wielką fanką placków ziemniaczanych, klasycznie smażonych na patelni i podanych z gęstym sosem czosnkowym. Jednak pragnęłam znaleźć zdrowszą alternatywę i zaczęłam eksperymentować z plackami z cukinii. Sezon w pełni, a jej smak jest wspaniały.
Jeśli podzielacie moje zdanie polecam Wam pieczone placki z cukinii. Z dodatkiem mąki owsianej i czerwonej cebulki. To wspaniały pomysł na lunch lub letni obiad. Najlepiej smakują z jogurtem czosnkowym, polecam. 



Składniki – 12-16 placków
2 duże cukinie, starte na tartce o grubych oczkach 
1 czerwona cebula, starta na tartce 
½ szklanki mąki owsianej lub pełnoziarnistej 
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1 jajko lub samo białko
odrobina mleka
szczypta curry, chili - opcjonalnie
Sos czosnkowy
½ - ¾ szklanki jogurtu naturalnego (można wymieszać ze śmietaną)
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz



Piekarnik nagrzewamy do 200*C. 

Startą na tartce cukinię oraz cebulę umieszczamy na gazie lub owijamy ręcznikiem kuchennym I wyciskamy płyn. Wkładamy powrotem do miski i mieszamy z mąką, solą, pieprzem, jajkiem i mlekiem. Dobrze łączymy składniki.  


Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy małe do średnich placków. Pieczemy w temperaturze 200*C około 16 do 20 minut – w zależności od rozmiaru placków. Odwracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut, aż uzyskają złoto-brązowy kolor z każdej strony. 

Jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego.





Płaski brzuch- posiłki dietetyczne Lato w pełni! Wegetariański obiad III

15 komentarzy :

  1. Aaa, będę musiała wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo..too.. trzeba będzie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę przepis i próbuję ;) bo wyglądają apetycznie, a też jestem fanką klasycznych placków ziemniaczanych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinia jest świetna, bardzo lubimy dodawać ją do dań :) takie placuszki byśmy schrupały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukinie, ale nie wpadłabym na to, aby placki upiec. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy jak zrobię wersję mniej fit z mąką pszenną np to też wyjdą?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jak najbardziej tak. Jak widać na zdjęciu 'masa' powinna być na tyle gęsta, by placki się nie rozlewały. Możliwe, że będziesz musiała użyć łyżkę-dwie mąki więcej, by uzyskać taką samą konsystencję.
      Daj znać jak wyszły, pozdrawiam :)

      Usuń
  7. zrobiłam placuszki - pyszne w smaku, ale moje jakos sie rozpadały - przy przewracaniu nie chciały sie odkleic od papieru, na koniec tez jakos łatwo nie odchodziły, a u Ciebie na zdjęciu wyglądają, jakby dało się je złapać do ręki i chrupać :(
    jakieś rady na przyszłość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz porządnie odsączyć cukinie. Po starciu na durszlak...posolić...odczekać, a później cisnąć do oporu :)

      Usuń
    2. Miałam podobny problem jak Ola. Odcisnęłam bardzo dobrze cukinię, posoliłam, poczekałam... a placki dalej rozpadające się i suche. Ogólnie smak ich jest fajny, ale wyglądają nieapetycznie... zrobiłam dwa podejścia i oba nieudane.

      Usuń
  8. Dzisiaj przetestuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Żeby zrobić z tego porządny wege obiad dla całej rodzinki (w tym roczne dziecko) z czym proponujecie podać? :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. A wagowo ile tej cukinii mniej więcej?

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis fatalny, mimo odsączenia cukinii przez gaze placki się przykleiły i wylądowały w koszu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Placuszki wyszły super. Piekłam je odrobinę dłużej - czekałam aż masa dobrze się wypiecze. Przy przewracaniu na drugą stronę trzeba delikatnie podwadzić boki z każdej strony i potem łopatką ułożoną jakby odwrotnie (jak skrobaczką) energicznie zeskrobać z papieru do pieczenia. Być może lepiej pieką się na silikonie (tak jak na zdjęciu autora przepisu. Z podanych proporcji wyszło 8 dużych placków. Nie soliłam wcześniej cukinii - po prostu ją odcisnęłam.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly