Czy macie już wybrane przepisy na najbliższe święta? U mnie w domu zwykle piecze się ciasta w blachach, jednak w tym roku mam nieco więcej czasu, postanowiłam więc przygotować coś nowego.
Tartaletki na kruchym spodzie z delikatnym kremem, przyjemnie migdałowe, z wyczuwalnym aromatem cynamonu. Bardzo świąteczne, z pewnością posmakują Waszym najbliższym.
Zarówno na zimno – posypane cukrem pudrem, jak i na ciepło podane na przykład z gałką lodów waniliowych smakują wyśmienicie.
Składniki - 4 sztuki o średnicy 9 cm
Ciasto kruche:
100 g mąki
25 g mielonych migdałów
60 g zimnego masła
40 g cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
Krem:
50 mielonych migdałów
100 g kwaśnej śmietany 18%
30 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
¾ łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ręcznie lub hakiem przy pomocy miksera, aż otrzymamy gładkie ciasto. Formujemy w kule, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Foremki na tartaletki smarujemy masłem. Ciasto dzieli ma dwie części, blat i wierzch cista oprószamy mąką i rozwałkowujemy ma średnią grubość.
Na cieście kładziemy formy do góry dnem, odcinamy ciasto dookoła forem i dokładnie je wciskamy w formę, a następnie nakłuwamy widelcem. Ponownie odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Spody tartaletek podpiekamy do 15 minut, pamiętamy o obciążeniu ciasta, by nie urosło. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Wszystkie składniki na krem mieszamy w misce przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej. Następnie masę równo rozkładamy pomiędzy wystudzone tartaletki.
Pieczemy 25 – 30 minut w temperaturze 180*C.
Podajemy na ciepło, lub wystudzone posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZa migdałami nieszczególnie przepadam, ale te tartaletki wyglądają naprawdę bosko!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ,prezentują się pysznie.
OdpowiedzUsuńprezentują się przepysznie!
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
Z chęcią bym je zjadła :)
OdpowiedzUsuńale smakowite!
OdpowiedzUsuń