piątek, 28 lutego 2014

Mąka owsiana - o korzyściach + zrób to sam!


Starając się jeść zdrowiej, wiele osób unika białej mąki i wszelkiego glutenu. W prasie pojawia się wiele artykułów, w których opisane jest, jaki wpływ na nasz ogólny stan zdrowia ma jego nadmierne spożywanie - wzdęcia, przyrost masy ciała, różnego rodzaju nietolerancje i inne szkodliwe efekty. Jednocześnie pojawia się coraz więcej interesujących przepisów wykluczających mąkę pszenną. 

Większość mąk owsianych jest bez glutenu, przez co są przyjazne dla wielu nietolerancji. Mąka owsiana jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów ( zawiera nierozpuszczalny błonnik, który ma działanie antyrakowe), ułatwia trawienie i jest pomocna w walce z chorobami serca, wysokim poziomem cholesterolu i osteoporozą. Jest bogata w wapń, witaminę E i inne niezbędne minerały. Pomaga utrzymać zdrowie i wzmocnić nasz układ odpornościowy.
Jeśli jesteście zainteresowani większą ilością informacji, zachęcam do ich wyszukania w Google.

Przykład: zmieniając moje nawyki żywieniowe, wpłynęłam również na dietę mojej mamy, która miała wysoki poziom cholesterolu. Po około pół roku (prawie) całkowitego wyeliminowywania białej mąki (oprócz części wypieków) oraz częstego jedzenia owsianki mama może zapomnieć o problemach z cholesterolem, a jej samopoczucie jest dużo lepsze.
Nie mówię, że jest to zbawienny proszek na wszelkie dolegliwości i wszystko staram się racjonalizować, lecz nie od dziś wiadomo, że produkty pełnoziarniste oraz płatki owsiane są zdrowsze niż mąka pszenna.

Mąka owsiana:
Mąka jest tak łatwa w wykonaniu, że aż trudno nazwać to przepisem. Potrzebujecie jedynie płatków owsianych (sprawdźcie dokładnie czy są bez glutenu jeśli na tym Wam zależy) oraz food procesora/blendera a nawet prostego dzbanka miksującego. Zróbcie tyle, ile potrzebujecie.
Płatki wsypujemy do naczynia miksującego, po czym go włączamy. Miksujemy aż płatki zmienią się w gładki pył - w zależności od ilości płatków.

Jeśli tak jak ja, używanie mąki owsianej, podzielcie się tym, do czego jej używacie;)


Domowy Wyrób

21 komentarzy :

  1. moja ulubiona mąka :) w zasadzie najlepsza do śniadań i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za przepis - będzie robione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie o tym nie pomyślałam, dzięki, spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis. Z pewnością wykorzystam. Owsianej mąki w rękach jeszcze nie miałam. Ze zgrozą przyznaje się, że pszenna to u nas codzienność (makarony, kopytka, naleśniki i w końcu pieczywo choć ciemne to i tak z dodatkiem pszennej mąki). Chcę to zmienić, bowiem zależy mi na zadbaniu o zdrowie i sylwetkę. Przede mną wielkie testowanie mąki owsianej w przygotowywaniu dań mącznych, do których zazwyczaj (no przede wszystkim) stosje się pszenną. :) Pozdrawiam, Katarynka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę bardzo bardzo polecam, dużo zdrowsza, o czym pewnie doskonale wiesz ale i moim zdaniem smaczniejsza ;)

      Usuń
  5. Ostatnio dość często z niej korzystam. Świetna jest do naleśników. A dziś zrobiłam fuczki, czyli placki z kapustą kiszoną - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również używam do naleśników ale także do pieczonego omleta na słodko lub z owocami ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. w weekend ciasto z mąki owsianej! :D
    zapraszam do mnie :) www.marciki.blogspot.com poszerzam swojego bloga o kulinaria :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy stary młynek do kawy poradzi sobie z tym:)?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy stary młynek do kawy poradzi sobie z tym:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewna na 100% nie jestem, jednak myślę, że nie powinnaś mieć większego problemu. Najlepiej zrobić próbę na małej ilości płatków :)

      Usuń
  10. Owies nie zawiera glutenu wiec ani platki owsiane ani maka owsiana tez go nie beda zawierac. Dobrze wiec, ze napisala Pani w artykule zeby sprawdzac czy wybralismy platki czy make bezglutenowa :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, wybrane płatki owsiane zawierają gluten. Taka informacja znajduje się w składzie wytłuszczoną czcionką. Są to na przykład płatki firmy Kupiec.

      Usuń
    2. Mogą zawierać gluten w ilościach śladowych, ponieważ mogą się nim zanieczyścić w procesie tworzenia. Są to jednak ilości nie mające znaczenia dla osób, które nie mają stwierdzonej nietolerancji glutenu :-)

      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  11. Czy ta maka nadaje się do wszystkiego? Chodzi mi o jakieś omlety, naleśniki itp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej tak, można ją mieszać z normalną mąką pszenną lub innymi, lub użyć tylko owsianej. Jednak należy pamiętać, że masa z mąką owsianą ma inną konsystencje - bardziej gęstą, gdyż tak jak płatki wchłania ona więcej wody.

      Usuń
    2. Sama nie raz korzystam z takiej domowej mąki, chociaż od zawsze zmieli mi sie aż tak dobrze. Robiłam juz ciasto kruche i szybkie czekoladowe, ale tak sie zastanawiam, czy wyszedłby mi biszkopt na mące owsianej? A czy otręby też można przerobić na mąkę? A raczej czy będzie ona chociaż podobna do tej z całych płatków? Pozdrawiam Anioszek w kuchni

      Usuń
  12. ignorant za ignorantem. w swojej istocie płatki owsiane czy mąka nie zawierają glutenu -> lecz mogą być nim zanieczyszczone. dlatego taka informacja jest podana, że mogą go zawierać. poza tym naleśniki z tej mąki czy z dodatkiem ryżowej są przepyszne i nie wysychają:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na wielu bazarach można teraz kupić kilkanaście różnistych rodzajów maki, w tym oczywiście ryżowa i owsiana też!

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam .
    Mąkę owsianą robię od ok 2 lat.
    Wykorzystuje ja do naleśników pierogów bułeczek. W skrócie tam gdzie dodajemy mąkę przenna tam ja dodaje owsianą niewykluczone jest to iż produkty z dodatkiem ww mąki mają inny smak niż przy mące przennej. Dla mnie smak mąki owsianej jest idealny w każdym produkcie.
    Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam .
    Mąkę owsianą robię od ok 2 lat.
    Wykorzystuje ja do naleśników pierogów bułeczek. W skrócie tam gdzie dodajemy mąkę przenna tam ja dodaje owsianą niewykluczone jest to iż produkty z dodatkiem ww mąki mają inny smak niż przy mące przennej. Dla mnie smak mąki owsianej jest idealny w każdym produkcie.
    Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly