sobota, 6 września 2014

Turecki Börek z nadzieniem z cukinii i sera


Przekąski ‘do ręki’ sprawdzają się idealnie na wszystkie okazję i każdy inny dzień. Reguła ta za każdym razem, przynajmniej u mnie w domu się potwierdza. Czy są to słodkie ciastka, czy obłędne, pieczone paszteciki mojej mamy. Wracając z Turcji miałam głowę pełną nowych smaków i aromatów, a notatnik pełen nazw dań i przepisów do wypróbowania. Kuchnia Turecka wyjątkowo bardzo mi odpowiada i myślę, że jeszcze nie raz tam wrócę. 

Börek to nadziewany placek wykonany najczęściej z ciasta filo i zawijany w różne formy. Z nadzieniem często mięsnym, warzywnym lub serowym.
Dzisiejszy przepis bardziej przypomina paszteciki, a zagniatanie ciasta filo jest zbędne. Nadziany cukinią z dodatkiem sera jest pełen smaku i aromatu. Dodatek charakterystycznej czarnuszki lekko zaostrza smak i jest idealnym dopełnieniem, polecam.   



Składniki: 
Farsz:
900 g cukinii
2 cebule, pociekanie
300 g białego sera
około 30 ml oleju słonecznikowego – 3 łyżki 
połowa pęczka pietruszki, drobno posiekana
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka płatków czerwonej papryki, chili
1 łyżeczka curry
5 ząbków czosnku
Ciasto:
4 szklanki mąki
Pół szklanki ciepłej wody
0,8 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 jajko, roztrzepane
kilka łyżek mleka
czarnuszka



Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju – najlepiej w garnku. Dodajemy posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek. Cukinie bez obierania ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i gotujemy około 5 do 7 minut, aż całość zmięknie. Mieszamy od czasu do czasu, a na końcu odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Do masy dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. 

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i pośrodku wlewamy pół szklanki wody i pół szklanki oleju. Dokładnie zagniatamy ciasto, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przy takiej ilości ciasta jest to co najmniej 15 minut, możemy też wykorzystać odpowiednią końcówkę miksera. 

Ciasto dzielimy na kilka części – u mnie 7, układamy na posmarowanej pozostałą ilością tłuszczu tacy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na co najmniej godzinę.

Podsypując mąkę, każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek – jak na zdjęciu. Na środku wzdłuż rozkładamy farsz. Zawijamy ciasto w rulon i kroimy na pojedyncze ‘paszteciki’. 

Borek układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, a następnie posypujemy czarnuszką. Wykładanie papierem nie jest konieczne, lecz możemy go użyć.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na blasze, około 20 minut, najlepiej do uzyskania złotego koloru. 




Szkolne śniadania

12 komentarzy :

  1. Wyglagaja super apetycznie ...i z cukinia - pycha:) Kuchnia turecka kryje tyle pysznosci:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda baardzo smakowicie, już dawno miałam zrobić borek, chyba czas najwyższy :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Farsz niestety ledwo na granicy jadalności. Natomiast plus za wygląd, bo potrawa wygląda efektownie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy oczywiście od gustów smakowych, wielu moich znajomych szalało za nimi w Turcji, szczególnie z dodatkiem różnorodnych sosów.

      Usuń
    2. Dlatego polecam w wersji opcjonalnej dla lubiących wyraziste smaki dodać sporo curry (nie pamiętam ile dałem, myślę że ze dwie łyżeczki), dwie szczypty tymianku i kolejne ząbki czosnku. Uratowało mi to potrawę :) Myślę że dobrym pomysłem jest też przygotowanie farszu dzień wcześniej, bo smaki uwolniły się dopiero na drugi dzień - każdy składnik smakował o wiele lepiej (nawet cukinia nabrała konkretnego wyrazu, wcześniej niemal bez smaku)

      Usuń
    3. W takim razie ciesze się, że ostatecznie było źle;) Każdy lubi co innego, dlatego zwykle powtarzam innym i sama też podchodzę do przepisów jako do inspiracji

      Usuń
  4. Pieknie się prezentują. Mnie też kuchnia turecka bardzo odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. idealne börek, wygladaja super

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly