wtorek, 24 marca 2015

Mini babki cytrynowe z lukrem


Przyszła wiosna, za oknem słońce, w domu świeże kwiaty, a w piekarniku coś pysznego do porannej kawy, czy popołudniowej herbaty. Z wiosną nieuchronnie kojarzą mi się babki oraz smak cytrynowy, a Wam? Postanowiłam więc połączyć to w jeden wypiek i powstały cudowne, puszyste babeczki cytrynowe. Prawdziwa uczta smaków.  Składniki są proste, ponadto bardzo szybko je upieczecie, polecam :)



Składniki – około 10 babeczek 
175 g mąki
200g creme fraiche***
3 jajka
150 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny 
sok wyciśnięty z jednej cytryny 
Lukier:
150 g cukru pudru
2 - 3 łyżki soku z cytryny


*/creme fraiche możemy zastąpić kwaśną śmietaną, gęstą i jak najbardziej tłustą, inaczej ciasto będzie zbyt rzadkie



Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 

Jajka z cukrem ubijamy na jasny krem. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz wanilię.
Następnie dodajemy śmietanę oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. 
Całość miksujemy kilka minut na niskich obrotach do połączenia składników.


Masę wlewamy do foremek (jeśli używamy metalowych, należy je wcześniej natłuścić).

Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 25 minut na środkowej "półce" piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w foremkach około 10 minut, a następnie układamy na kratce do wystudzenia. 

W miseczce mieszamy cukier puder wraz z sokiem z cytryny. 
Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem. 







Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015

3 komentarze :

Printfriendly