piątek, 20 marca 2015

Mini babki z jabłkiem, nutellą i orzechami


Czas nieuchronnie biegnie, a kolejne święta coraz bliżej.  Macie swoje ulubione przepisy na babki wielkanocne? Ja postanowiłam już teraz przetestować kilka przepisów.

Babeczki są bezglutenowe, czekoladowe, z dodatkiem orzechów laskowych, jabłek i kremu czekoladowo - orzechowego. Bardzo smaczne, soczyste i aromatyczne.  Ponadto jestem bardzo zadowolona z pieczenia w silikonowych foremkach, dzięki którym część pracy znika, a z ciastem nie ma jakichkolwiek problemów, np. żeby je wyciągnąć.



Składniki – 12 foremek po 100 ml 
200 g nugatu, lub kremu z orzechów laskowych 
100 g gorzkiej czekolady
1 starte jabłko 
80 ml oleju 
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
4 łyżki kefiru
szczypta soli
140 g zmielonych orzechów laskowych
100 g mąki bezglutenowej
4 łyżeczki proszku do pieczenia 
100 g orzechów laskowych



Piekarnik nagrzewamy do 200*C.

40 g nugatu roztapiamy w kąpieli wodnej. 

Czekoladę siekamy na małe kawałki.  

Olej, cukier, cukier waniliowy, jajka, kefir, stopiony-ale przestudzony nugat i sól miksujemy aż składniki porządnie się połączą.
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i dodajemy do miksowanej masy. 
Następnie wrzucamy starte jabłko i posiekaną czekoladę. 
Całość dokładnie mieszamy.

Foremki napełniamy ciastem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez 15-20 minut.
Pozostawiamy do przestudzenia kilka minut w foremkach, następnie wyjmujemy i układamy na kratce.  

Resztę nugatu topimy w kąpieli wodnej u rozprowadzamy łyżką na babkach. 
Orzechy siekamy i posypujemy po wierzchu. 





Wielkanocne Smaki - edycja V  Wielkanocne Smaki - edycja V Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne WypiekiBezglutenowa Wielkanoc

8 komentarzy :

  1. Wyglądają naprawdę ciekawie, chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie urocze! Chyba muszę doposażyć się w takie foremeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne :) Idealne do koszyczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaki nugat jest bezglutenowy?

    OdpowiedzUsuń
  6. http://www.nutellafoodservice.com/About/FAQs/
    Nutella nie zawiera glutenu, informacja w powyższym linku

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly