Czas nieuchronnie biegnie, a kolejne święta coraz
bliżej. Macie swoje ulubione przepisy na
babki wielkanocne? Ja postanowiłam już
teraz przetestować kilka przepisów.
Babeczki są bezglutenowe, czekoladowe, z dodatkiem orzechów
laskowych, jabłek i kremu czekoladowo - orzechowego. Bardzo smaczne, soczyste i aromatyczne. Ponadto jestem bardzo zadowolona z pieczenia
w silikonowych foremkach, dzięki którym część pracy znika, a z ciastem nie ma
jakichkolwiek problemów, np. żeby je wyciągnąć.
Składniki – 12
foremek po 100 ml
200 g nugatu, lub kremu z orzechów laskowych
100 g gorzkiej czekolady
1 starte jabłko
80 ml oleju
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
4 łyżki kefiru
szczypta soli
140 g zmielonych orzechów laskowych
100 g mąki bezglutenowej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g orzechów laskowych
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
40 g nugatu roztapiamy w kąpieli wodnej.
Czekoladę siekamy na małe kawałki.
Olej, cukier, cukier waniliowy, jajka, kefir, stopiony-ale przestudzony nugat i sól miksujemy aż składniki porządnie się połączą.
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, proszkiem do
pieczenia i dodajemy do miksowanej masy.
Następnie wrzucamy starte jabłko i posiekaną czekoladę.
Całość dokładnie mieszamy.
Foremki napełniamy ciastem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym
do 200*C przez 15-20 minut.
Pozostawiamy do przestudzenia kilka minut w foremkach,
następnie wyjmujemy i układamy na kratce.
Resztę nugatu topimy w kąpieli wodnej u rozprowadzamy łyżką
na babkach.
Orzechy siekamy i posypujemy po wierzchu.
Wyglądają naprawdę ciekawie, chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńJakie urocze! Chyba muszę doposażyć się w takie foremeczki :)
OdpowiedzUsuńmałe, kuszące ślicznotki!
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńPrześliczne :) Idealne do koszyczka :)
OdpowiedzUsuńWygląda super.
OdpowiedzUsuńA jaki nugat jest bezglutenowy?
OdpowiedzUsuńhttp://www.nutellafoodservice.com/About/FAQs/
OdpowiedzUsuńNutella nie zawiera glutenu, informacja w powyższym linku