Delikatny i kremowy sernik na spodzie z ciasteczek czekoladowych. Masa serowa jest aromatyczna i pachnąca, a konfitura wieńcząca ciasto równoważy słodycz i nadaje charakteru. Sernik jest gęsty i zwięzły, mimo to zachowuje swoją subtelność. Polecam!
Składniki – blaszka 25x37 cm
Spód:
385 g ciastek czekoladowych - np markizy z nadzieniem
80 g masła
Masa Serowa:*
1300 g sera twarogowego na sernik (zmielonego 2/3 krotnie, lub z wiaderka)
7 jajek
1 szklanka cukru
320 g mascarpone
¾ szklanki śmietany kremówki 36%
skórka otarta z 2 pomarańczy
2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
opcjonalnie – ¾ szklanki sparzonych rodzynek, ¾ szklanki smażonej w cukrze
skórki pomarańczowej
Wierzch:
5-6 dojrzałych pomarańczy
2/3 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
3 goździki
kilka ziaren kardamonu
sok z 1 średniej cytryny
3 łyżki miodu
cukier do smaku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
*/ Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę wykładamy pergaminem.
Ciastka (razem z nadzieniem) i masło wrzucamy do malaksera i miksujemy na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.
Masę ciasteczkową wysypujemy do formy. Wyrównujemy i dokładnie wbijamy w dno na całej powierzchni. Wkładamy na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 160*C.
Piekarnik nagrzewamy do 160*C.
Jajka miksujemy chwilę na gładką konsystencję. Dodajemy całość pozostałych składników na masę serową i miksujemy tylko do połączenia składników - napowietrzony sernik urośnie, a potem
opadnie.
Na schłodzoną masę ciasteczkową przelewamy przygotowaną masę, wyrównując dokładnie powierzchnię.
Na schłodzoną masę ciasteczkową przelewamy przygotowaną masę, wyrównując dokładnie powierzchnię.
Pieczemy w temperaturze 160ºC, bez termo obiegu, przez około 60 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko
sprężysta, a patyczek włożony w ciasto względnie suchy - nie będzie do końca suchy, gdyż ser z natury jest wilgotny :)
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc (wraz z poniżej przygotowaną masą owocową).
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc (wraz z poniżej przygotowaną masą owocową).
Ocieramy skórkę z 2 pomarańczy.
Wszystkie pomarańcze oczyszczamy z białych skórek, a miąższ wkładamy do rondelka.
Dusimy do całkowitego rozgotowania razem z sokiem pomarańczowym.
W połowie gotowania dodajemy wszystkie przyprawy.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 4-5 łyżkami wody i wlewamy do owoców.
Całość mieszamy kilka minut do ponownego zagotowania i odstawiamy do przestygnięcia.
Masę owocową rozprowadzamy równomiernie na serniku, wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Wszystkie pomarańcze oczyszczamy z białych skórek, a miąższ wkładamy do rondelka.
Dusimy do całkowitego rozgotowania razem z sokiem pomarańczowym.
W połowie gotowania dodajemy wszystkie przyprawy.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 4-5 łyżkami wody i wlewamy do owoców.
Całość mieszamy kilka minut do ponownego zagotowania i odstawiamy do przestygnięcia.
Masę owocową rozprowadzamy równomiernie na serniku, wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Wygląda przepysznie, podrzucę przepis mamie, bo ona jest mistrzynią wypieków w rodzinie ;)
OdpowiedzUsuń