Przyszła wiosna, za oknem słońce, w domu świeże kwiaty, a w piekarniku coś pysznego do porannej kawy, czy popołudniowej herbaty. Z wiosną nieuchronnie kojarzą mi się babki oraz smak cytrynowy, a Wam? Postanowiłam więc połączyć to w jeden wypiek i powstały cudowne, puszyste babeczki cytrynowe. Prawdziwa uczta smaków. Składniki są proste, ponadto bardzo szybko je upieczecie, polecam :)
Składniki – około 10 babeczek
175 g mąki
200g creme fraiche***
3 jajka
150 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny
Lukier:
150 g cukru pudru
2 - 3 łyżki soku z cytryny
*/creme fraiche możemy zastąpić kwaśną śmietaną, gęstą i jak
najbardziej tłustą, inaczej ciasto będzie zbyt rzadkie
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Jajka z
cukrem ubijamy na jasny krem. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz wanilię.
Następnie dodajemy śmietanę oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy śmietanę oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.
Całość miksujemy kilka minut na niskich obrotach do połączenia składników.
Masę wlewamy do foremek (jeśli używamy metalowych, należy je wcześniej natłuścić).
Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 25 minut na środkowej "półce" piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w foremkach około 10 minut, a następnie układamy na kratce do wystudzenia.
Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 25 minut na środkowej "półce" piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w foremkach około 10 minut, a następnie układamy na kratce do wystudzenia.
W miseczce mieszamy cukier puder wraz z sokiem z cytryny.
Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem.
śliczne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuń