Przepisu na idealne buraczane brownie szukałam już długo, bardzo długo. W końcu zniecierpliwiona poszukiwaniami stworzyłam swoją własną recepturę i dziś chciałabym się nią z Wami podzielić.
To ciasto jest zdecydowanie uzależniające - lekko chrupiące z zewnątrz, gęste, wilgotne, bogate i wyjątkowe w smaku. Z dodatkiem puree buraczanego, co zupełnie usprawiedliwia kolejne kawałki!
Brownie z batata (link) cieszy się sporym zainteresowaniem dla blogu, dlatego polecam wypróbowanie jeszcze innej wersji ciasta czekoladowego. Dla sceptyków - ciasto słodzimy do smaku, nie ma więc obaw, że będzie za mało słodkie 'jak na ciasto', a smak buraka jest niewyczuwalny, naprawdę warto wypróbować recepturę.
Składniki - tortownica 18 cm
100 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
20 g brązowego cukru
około 30 g ulubionego słodzika w proszku - do smaku
30 g ciemnego kakao
250 g puree z buraka
4-5 łyżeczek gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego/serka homogenizowanego
małe jajko lub niecała ¼ szklanki sosu jabłkowego
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Dno formy wykładamy pergaminem.
W średniej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
W kolejnej misce umieszczamy puree z buraka, cukier i słodzik, kakao, jogurt, wanilię oraz jajko/sos jabłkowy - dokładnie łączymy składniki.
W kolejnej misce umieszczamy puree z buraka, cukier i słodzik, kakao, jogurt, wanilię oraz jajko/sos jabłkowy - dokładnie łączymy składniki.
Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy do otrzymania jednolitego ciasta, lecz jak najkrócej. Masę przelewamy do przygotowanej formy.
Pieczemy około 30-35 minut w 180*C, lub do tzw. suchego patyczka - po 30 minutach ciasto powinno być gotowe, lecz wszystko zależy od piekarnika. Ciasto jest naturalnie gęste i wilgotne, więc patyczek nie będzie idealnie suchy, lecz nie może być na nim surowego ciasta.
Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Świetny deser z burakiem :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. :-) Wygląda bardzo apetycznie, a ja lubię buraki. :-) Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://www.fitnesswomen.pl
OdpowiedzUsuń