wtorek, 2 września 2014

Zakręcone ciastka kakaowo waniliowe


Chrupiące i pyszne ciasteczka kakaowo waniliowe, których nikt Wam nie odmówi. Są szybkie w wykonaniu i a pretekstu do ich wykonania nie musicie szukać daleko, jak to ciasto idealne są do podjadania w ciągu dnia. Dodatek skrobi pszennej dodaje im lekkość i pogłębia smak, polecam. 



Składniki
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 
1 szklanka cukru pudru 
1 szklanka skrobi pszennej 
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
1 torebka proszku do pieczenia 
4 łyżki ciemnego kakao 



Piekarnik nagrzewamy do 200*C. 

Mieszamy w misce jajka, cukier puder, masło, skrobię, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. 
Stopniowo dodając mąkę zagniatamy ciasto, na końcu dzieląc je na pół. 
Do jednej połówki ciasta dosypujemy kakao i dokładnie zagniatamy z ciastem. 
Obie części ciasta odkładamy na 15 minut do lodówki. 

Z obu mas ciasteczkowych odrywamy średnie lub małe kulki i łączymy razem wykonując koliste ruchy rękami. 

Ciastka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Po włożeniu blachy do piekarnika nagrzanego do 200*C zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy około 15-20 minut . Studzimy na kratce. 



Szkolne śniadania

11 komentarzy :

  1. Pysznie wyglądają, przepis zapisany a i bloga z chęcią będę obserwować:)) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie i przepysznie. Śliczne są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ładne, przydałyby mi się teraz do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają fantastycznie, nie mogę się na nie napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedna torebka proszku do pieczenia czy jedna łyżeczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie, mała torebka. U mnie 16 g

      Usuń

Printfriendly