sobota, 12 marca 2016

Babka cytrynowa na maślance



Sezon na babki rozpoczęty! I choć u mnie na dworze jest mało wiosennie i świątecznie, raczej zimno, szaro buro i ponuro to przygotowania świątecznych przepisów czas zacząć. 
Wielokrotnie podczas świąt wielkanocnych próbowałam suchych i mdłych babek, dlatego zaczęłam piec je osobiście. Dodatek maślanki wybrałam nie przez przypadek, dzięki niej ciasto jest wilgotne i puszyste. 
Ciasto jest mięciutkie, puszyste i bardzo delikatne, smak i zapach cytryny jest bardzo przyjemny, wyczuwalny w każdym kawałeczku. Gorąco polecam :) 


Składniki – średnia forma na babkę 
3 szklanki mąki pszennej 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 szklanka cukru 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
¾ łyżeczki soli 
3 łyżki skórki otartej z cytryny 
3 łyżki soku z cytryny 
1,5 łyżeczki ekstraktu cytrynowego 
110 g miękkiego masła
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej 
1 szklanka maślanki, naturalnej 
Lukier
1 szklanka cukru pudru 
2 łyżeczki maślanki 
3-4 łyżeczki soku z cytryny 


Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. 

W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. 
W misie miksera mieszamy cukier i skórkę z cytryny. Następnie dodajemy miękkie masło, miksujemy około 3-4 minuty, aż otrzymamy jasną i puszystą masę. 
Dodajemy ekstrakt i sok z cytryny oraz pojedynczo jajka. Dokładnie mieszamy składniki. 
Na końcu dodajemy w dwóch partiach suche składniki na zmianę z maślanką, zaczynając i kończąc na składnikach suchych. Ciasto ucieramy jak najkrócej, tylko do połączenia składników. 

Ciasto przelewamy do przygotowanej formy, wierzch wygładzamy. 
Pieczemy w 180*C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt zrumieni się z wierzchu należy przykryć je folią aluminiową i kontynuować pieczenie. 
Po upieczeniu ciasto stawiamy w formie na kuchennej kratce do wystudzenia – z formy wyjmujemy je po całkowitym ostygnięciu. 

Gotowa babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem z przepisu, w tym celu mieszamy wszystkie podane składniki w miseczce. Smacznego. 









4 komentarze :

Printfriendly