niedziela, 27 kwietnia 2014

Pancakes owsiane - 30 kcal sztuka


Jak miło zacząć dzień od pysznego i kolorowego śniadania, od razu weselej;)
Wspaniałe i leciutkie placuszki z otrębów owsianych, które możecie przygotować na słodko, jak i na słono.
Dużymi krokami nadchodzi sezon na słodkie i pełne witamin owoce, które możecie dodać do takiego śniadania.  W wersji słonej pasuje na przykład sos czosnkowy i pyszne pomidory.
Poza wszelkimi walorami smakowymi, są one wyjątkowo dietetyczne – zaledwie około 30 kcal sztuka.
Polecam.


Składniki ( 13 małych pancakes): 3 białka
60 g otrąb owsianych, zmielonych na mąkę
+ wybrane dodatki np. słodzik, cynamon lub ulubione zioła


Białka ubijamy lekko mikserem – uważamy, by nie ubić ich na sztywno, i mieszamy ze zmielonymi otrębami. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję rzadkiej masy.
Teflonową patelnie rozgrzewamy na najwyższą moc i zostawiamy na małym ogniu.
Ciasto nakładamy po łyżce i smażymy z obu stron po 2-3 minuty na złoty kolor.

Smacznego.



Zdrowy tryb życiaLekka WielkanocDania dla urody

6 komentarzy :

  1. zdecydowanie moje ulubione placuszki to te owsiane! świetnie podane i ciekawie przyrządzone, bardzo chętnie wypróbuję taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z samych białek i płatków? Wow, ciekawy pomysł! Muszę wypróbować, bo pięknie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z moich obliczeń wynika że jeden pancake ma ok. 21 kcal -> białka: 51kcal, otręby: 216kcal i to tyle, łącznie 267, co przez 13 daje 20,5kcal na sztukę. Czyżbym liczyła coś źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście wartość kaloryczna jest podana mniej więcej, gdyż zarówno nasze jajka różnić się mogą rozmiarem jak otręby wartością odżywczą zależnie od marki. Jednak jeśli z Twoich produktów wyszło ~20kcal to jeszcze lepiej ;)

      Usuń
  4. A czy można użyć otręby pszenne? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście, tak samo jak owsiane mielimy je na mąkę i dodajemy do przepisu. Możliwe jednak, że potrzebna ilość będzie się nieco różnić - owies bardziej absorbuje wodę. Masa ma mieć konsystencję rzadką, lecz nie lejącą się.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly