sobota, 5 marca 2016

Tartaletki z orzechami w karmelu


Dawno dawno temu podobne ciastka bardzo często kupowała moja mama wracając z pracy. Wszyscy je lubili –kruche maślane ciasteczka z dużą ilością orzechów. 
Do wersji którą pamiętam dodałam karmel, spód jest bardzo delikatny, kruchy i chrupiący, bardzo aromatyczny. Z pewnością macie swoje ulubione orzechy – ja użyłam solonych migdałów i orzechów włoskich, w połączeniu z karmelem i masłem orzechowym  powstaje pyszna, gęsta, lekko ciągnąca się warstwa jak z popularnych batoników. 


Składniki – około 30 tartaletek
75 g masła, zimnego 
125 g mąki pszennej
2,5 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki cynamonu 
10 g cukru waniliowego 
1 małe jajko 
szczypta soli
Masa karmelowa: 
50 g masła
80 g cukru 
3 łyżki miodu
łyżeczka ekstraktu z wanilii 
szczypta soli
2-3 łyżki masła orzechowego typu crunchy 
3-4 łyżki śmietany kremówki 36 % 
około 300 g orzechów, posiekanych z grubsza ( u mnie pół na pół migdały i włoskie) 


Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy ręcznie lub wyrabiamy w mikserze za pomocą haka. Ciasto formujemy w kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. 

W garnku podgrzewamy stale mieszając cukier, masło i miód, do powstania jednolitej masy i całkowitego rozpuszczenia cukru. 
Dodajemy resztę składników - szczyptę soli, masło orzechowe, ekstrakt z wanilii, kremówkę oraz posiekane orzechy. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy kilka minut.
Powinnam nam powstać gęsta, lecz dająca się rozprowadzić po ciastkach masa. Jeśli jest za gęsta wystarczy dodać odrobinę mleka lub kremówki.

Piekarnik nagrzewamy do 175*C. Blachy wykładamy pergaminem. 

Stolnicę lub blat kuchenny oprószamy mąką. Schłodzone ciasto również lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Szklanką lub okrągłą formą wycinamy kółka o średnicy  około 7 cm i układamy je w małych odległościach na przygotowanych blachach. Brzegi każdego krążka zawijamy do środka. 
Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 175*C, do lekkiego zrumienienia ciasta. 
Następnie na każdym krążku ciasta rozsmarowujemy łyżkę masy karmelowej z orzechami. 
Ciastka ponownie wkładamy do piekarnika na około 5 minut, po wyjęciu studzimy na kratce. Smacznego.









2 komentarze :

  1. Bardzo lubię takie ciasteczka, z pekanami byłyby dobre też :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly