Prosta zamiana części masła na kremowy serek dała świetny
efekt. Ciasteczka są miękkie i wilgotne, ciasto jest bardzo bogate w smaku –
lekko maślane, delikatne. 
Co prawda serka nie czuć w smaku, lecz ciasto jest o wiele bardziej wilgotne i
dłużej zachowuje świeżość, a dodatek skrobi sprawia, że są tak mięciutkie. 
Możecie użyć serka philadelphia, lub bardzo gęstego serka homogenizowanego
naturalnego, ważne by schłodzić ciasto co najmniej godzinę przed pieczeniem.  
Składniki – około 20 ciastek 
55 g masła, miękkiego
30 g kremowego serka
80 g brązowego cukru 
25 g cukru białego 
1 średnie/małe jajko 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
175 g mąki 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
½ łyżeczki sody oczyszczonej 
½ łyżeczki proszku do pieczenia 
¼ łyżeczki soli 
około 160 g chipsów czekoladowych 
W misie miksera ucieramy na kremową, puszystą masę na
średniej prędkości masło, kremowy serek, cukry, jajko oraz wanilię – około 3
minut. 
Dodajemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Miksujemy tylko do
połączenia składników. 
Dodajemy chipsy czekoladowe – lub po prostu posiekaną
czekoladę, mieszamy szpatułką lub króciutko mikserem. 
Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko je
spłaszczamy i układamy na dużym talerzu. Talerz owijamy folią spożywczą i
chowamy do lodówki na minimum godzinę, półtorej. 
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blachy wykładamy pergaminem. 
Na każdej blasze układamy po 9 kulek ciasta. Pieczemy w 180*C przez 8-9 minut. 
Brzegi ciastek powinny się lekko zarumienić, środek może być wciąż blady i
lekko surowy – ale tak ma być, ciastka pozostawiamy na blachach około 5 minut, po
tym czasie środek będzie miękki, puszysty i zdecydowanie nie surowy. 
Przekładamy na kratkę kuchenną do ostygnięcia.  Smacznego. 
 





 
Uwielbiam takie domowe ciasteczka z czekoladą:)) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńNa serku to coś dla mnie! ;)
OdpowiedzUsuń