wtorek, 2 lutego 2016

Trufle czekoladowe z marcepanem



Trufle, a może cake pops bez patyczka - tak naprawdę bez różnicy, najważniejszy jest fakt pysznych malutkich kuleczek z mocno czekoladowego ciasta z dodatkiem marcepanu. 

Powstały spontanicznie z pozostałego ciasta i wszyscy byli zachwyceni. Trufle są bardzo aromatyczne, wilgotne i nie za słodkie - więc jeśli wolicie bardziej słodką masę dodajcie odrobinę cukru pudru. 
Ciasto przygotujecie dosyć szybko, deser jest więc mało wymagający, a robi duże wrażenie, polecam :) 



Składniki - około 10 sztuk 
135 g mąki pszennej 
110 g białego cukru
30 g ciemnego kakao 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody
1 jajko
120 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej
120 ml maślanki 
60 ml oleju
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ponadto: 
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
około 80 g masy marcepanowej
3 łyżki kakao do obtoczenia
dowolna dekoracja np biała czekolada 



Piekarnik nagrzewamy do 175*C.

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy po kolei mokre składniki, a na końcu dokładnie miksujemy kilka minut – zaczynając od wolnych obrotów, do coraz szybszych. 
Masę przelewamy do wybranej formy i pieczemy w temperaturze 175*C przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Możecie użyć dowolnej formy np. tortownicy 24 cm wykładając jej dno pergaminem, lecz nie większej, by ciasto nie było za suche. 
Przed wyjęciem z formy odczekujemy 15 minut, odkładamy na kratkę do wystudzenia.

Wystudzone ciasto kruszymy ręcznie na tzw. konsystencje mokrego piasku. Dodajemy masę marcepanową oraz ekstrakt migdałowy. Dokładnie mieszamy składniki - najlepiej ręcznie.
Z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które obtaczamy w kakao.
Dowolnie dekorujemy i chowamy do lodówki do stężenia.  Smacznego. 






2 komentarze :

  1. Nie jestem jakąś wielką fanką trufli, ale Twoje wyglądają naprawdę bosko!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly