sobota, 5 września 2015

Tofurnik czekoladowy z musem dyniowym - V


Sernik zdecydowanie w nowym wydaniu. Wegański, czekoladowy, a do tego z musem dyniowym. Pogoda już zupełnie jesienna, dziś na rozgrzanie zupa dyniowa z indyjskimi przyprawami, a to dopiero początek bo jest to tak wdzięczne warzywo, że uwielbiam dodawać ją również do owsianki, ciast, czy zgrilować w piekarniku. 
Sernik w smaku jest naprawdę smaczny, wyraźnie czekoladowy, a wszystkie warstwy są bardzo delikatne i jedwabiste. Przepis zdecydowanie wart wypróbowania, dla wegan i każdego, kto lubi nowości.


Składniki – forma 19 cm 
Spód: 
55 g zmielonych migdałów 
70 g płatków owsianych
2 łyżeczki syropu klonowego (lub miodu)
2 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego, w wersji nie wegańskiej np. masło) 
8 śliwek suszonych (jeśli są suche warto je namoczyć ) 
2-3 łyżki wody 
Mus dyniowy: 
200 g tofu 
250 g musu dyniowego ( ugotowana i zmiksowana dynia, z odparowaną wodą) 
250 g cukru trzcinowego 
20 g mąki ziemniaczanej 
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 
Warstwa czekoladowa: 
200 g tofu 
100 g ziemnej czekolady



Wszystkie składniki na spód ciasta – prócz wody, wkładamy do blendera i dobrze mieszamy około 1-2 minuty. Wodę dodajemy stopniowo – aż otrzymamy lepką masę. 
Formę wykładamy pergaminem, a masę dokładnie i równomiernie rozprowadzamy po dnie i na wysokości około 1 cm na bokach.

Blender myjemy i miksujemy w nim wszystkie składniki na mus dyniowy – tofu, dynię, cukier, mąkę i wanilię. Miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. 
Masę wylewamy na spód w formie.

Czekoladę rozpuszczamy na parze. Tofu wkładamy ponownie do czystego blendera, miksujemy, aż zmieni się gładką masę, pod koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Powinniśmy otrzymać gładką konsystencji masę, którą wylewamy na warstwę dyniową.

Ciasto pieczemy około 45 minut w 160-170*C, następnie studzimy w temperaturze pokojowej i wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin.




3 komentarze :

Printfriendly