Wreszcie rozpoczął się sezon truskawkowy, który jest zaledwie
początkiem pysznych i soczystych, świeżych owoców na rynku. Pojawiają się u
mnie w domu pod wieloma postaciami, ciasta, napoje czy na nawet na obiad.
Proponuje więc kolejną wariację na ich temat. Proste, szybkie w wykonaniu i naprawdę
smaczne ciasto z aromatycznymi truskawkami i kruszonką. Polecam w połączeniu z
lodami waniliowymi.
Składniki:
320 g margaryny, w temperaturze pokojowej
300 g cukru
30 g cukru waniliowego
5 jajek
500 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
500 g truskawek
W misce miksera ucieramy 200 g margaryny, 200 g cukru i 15 g
cukru waniliowego oraz pojedynczo dodawane jajka. Do masy przesiewamy 300 g
mąki oraz proszek do pieczenia.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem
do pieczenia. Rozprowadzamy na niej równomiernie ciasto.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i lekko osuszamy
ręcznikiem papierowym.
Układamy na cieście na blasze.
22 g mąki mieszamy ręcznie ze 120 g margaryny I 100 g cukru oraz pozostałym
cukrem waniliowym. Ugniatamy,
aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Kruszonką posypujemy ciasto.
Pieczemy w 180*C przez 35-40 minut.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńTradycyjnie i pysznie ;)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne domowe ciasto
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
jakis czas temu robilam podobne :) Twoje jest bardzo smaczne i fajnie, ze z truskawkami
OdpowiedzUsuńProsto i apetycznie))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto truskawkowe,
OdpowiedzUsuń