Wilgotne, gęste i bardzo czekoladowe ciasto bez masła.
Dosłownie rozpływa się w ustach, a tekstura przypomina bardzo gęsty mus. Masło
zastąpione jest tu musem jabłkowym, a ilość cukru jest niewielka, polecam.
Składniki – forma 20x20 cm
200 g gorzkiej czekolady
200 g musu jabłkowego bez cukru (domowy lub ze sklepu)
100 g cukru
3 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g migdałów (lub innych orzechów )
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Formę wykładamy pergaminem.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej mus jabłkowy, cukier,
jajka, mąkę i skrobię kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy
na wolnych obrotach miksera lub łopatką.
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy oraz posypujemy grubo
posiekanymi orzechami.
Pieczemy w temperaturze 180*C przez 20-25 minut.
Studzimy na kratce, przechowujemy w lodówce.
W przeciwieństwie do brownie które widzialam te nie wyglądją jak zakalec ;)
OdpowiedzUsuńZ musem jabłkowym? Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPomysł mnie zaciekawił, bez tłuszczu, a jak smacznie :)
OdpowiedzUsuńniby obiecałam sobie, że przez miesiąc nie będę jadła słodyczy, ale twój brownie wygląda tak smacznie, więc chyba będę musiała go wypróbować :D
OdpowiedzUsuńZapisuję i robię, bo strukturę to ciasto ma absolutnie fenomenalną! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńKonsystencję musiało mieć fantastyczną :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze! Jeśli wyjdzie tak jak się zapowiada, to będzie murowany hit do zeszytu z przepisami:)
OdpowiedzUsuńSuper :) Byle tylko jabłka były gęste (mało wodniste), lepiej się ciasto wtedy 'trzyma kupy'. Daj znac jak smakuje :)
UsuńMam wrażenie właśnie, że mogłoby nawet być luźniejsze, bardziej musowate w konsystencji, ale to pewnie dlatego że mus jabłkowy zrobiłam taki odparowany i zdecydowanie "na gęsto", bo właśnie się bałam, że ciasto mi popłynie przy takiej minimalnej ilości mąki:)
UsuńSpieszę donieść, że wyszło prze-py-szne! Trochę ciemniejsze niż na zdjęciach i przyjemnie wytrawne, to takie ciasto o smaku gorzkiej czekolady, super:) Dziękuję za świetny przepis!
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo, że smakuje. Pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie wyjęłam z pieca, jestem strasznie ciekawa rezultatu ;D Super pomysł z musem jabłkowym, bo w domu ani tłuszczu, ani mleka, ani drożdży, a ciasta mi się zachciało ;)
OdpowiedzUsuńSuper :) Liczę na opinie :)
UsuńCóż mogę powiedzieć - GENIALNE! Za jednym zamachem zjadłam 1/4 ;D Migdały na wierzchu jak dla mnie zbędne, ale kto co woli :)
UsuńBardzo się cieszę, smacznego! :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń