środa, 9 września 2015

Tarta śliwkowa z migdałami a'la Clafoutis


Pyszna tarta z soczystymi i słodkimi śliwkami na kruchym maślanym spodzie. Do śliwek idealnie 
pasuje aromat orzechów, w tym cieście są to migdały, znajdziecie również lekki, waniliowy krem z likierem owocowym, którego używa się do przygotowania  clafoutis. 
Tarta najlepiej smakuje na ciepło, różnorodność tekstur, słodycz i wspaniały zapach łączą się w coś pysznego. 


Składniki – forma 22 cm 
Spód: 
120 g mąki 
20 g zmielonych migdałów 
40 g cukru pudru 
1 łyżeczka cukru waniliowego 
szczypta soli 
90 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki 
1 łyżka śmietany 
Krem:
1 jajko 
1 żółtko 
30 g cukru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 
1 łyżka roztopionego masła 
100 ml mleka 
40 ml śmietany 
20 g mąki 
20 g zmielonych migdałów
kieliszek owocowego likieru lub wina 
Dodatkowo: 
około 7-8 dużych, dojrzałych śliwek



Składniki na spód tarty zagniatamy ręcznie lub przy pomocy haka w mikserze. Zagniatamy aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. 
Śliwki myjemy i kroimy na ćwiartki.  

Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. 

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na kształt formy i wykładamy nim dno i boki. Przykrywamy pergaminem obciążamy grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi i pieczemy w 180*C przez 20 minut. 

Jajko wraz z drugim żółtkiem i cukrem ucieramy na puszystą masę. Przekładamy do garnka i leciutko podgrzewamy z dodatkiem mleka i śmietany. Dodajemy wanilię, skórkę z pomarańczy i alkohol. Masę musimy stale mieszać by jajka się nie ścięły. 
Masę zdejmujemy z ognia, dodajemy roztopione masło, przesiewamy do garnka mąkę oraz dodajemy zmielone migdały. Masę dokładnie mieszamy np. trzepaczką. 

Masę wylewamy na podpieczony spód, układamy śliwki. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180*C. By wierzch się nie spiekł, proponuje na ostatnie 15 minut przykryć tartę folią aluminiową. 
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem, tarta najlepsza jest letnia. Smacznego! 




3 komentarze :

Printfriendly