czwartek, 3 września 2015

Zdrowy mus czekoladowy z banana i avocado


W ciągu ostatnich kilku dni poszukuje deserów dobrych dla ciała, lecz w pełni, a nawet z górką zaspakajających chęć na słodkości. Chętnie poznam Wasze ulubione przepisy. 

Ja natomiast przypomniałam sobie przepis z programu Ugotowani, który bardzo mnie zainteresował - prosty mus czekoladowy z sekretnych składników: bananów, avocado, ciemnego kakao. Taki deser naprawdę syci, zawiera dobre tłuszcze i wspaniale smakuje. 
A jeśli dodacie zamrożone banany powstaną z tego samego przepisu pyszne lody, polecam! 

Jeszcze w  temacie niskokalorycznych słodyczy - zakupiłam ostatnio dwa rodzaje masła orzechowego marki Walden Farms. Są to amerykańskie produkty słynne z tego, że wszystkie mają 0 kalorii. Macie jakieś doświadczenia z tymi produktami? Bo według mnie o ile sos czekoladowy jest wspaniały, tak masła orzechowe za które zapłaciłam 50 zł mogę wyrzucić do śmieci.

Składniki - 3 średnie porcje / 2 duże 
4 dojrzałe banany
2 miękkie i dojrzałe avocado
1/2 szklanki mleka roślinnego (lub krowiego)
4 łyżeczki prawdziwego kakao
2 łyżki miodu - użyłam malinowego 
4-5 łyżek płatków migdałów


Banany i avocado obieramy ze skórki i blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko, kakao i miód, ponownie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Krem przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. 

Migdały prażymy na suchej patelni stale mieszając, uważamy by ich nie spalić. 
Kiedy uzyskają złoto brązowy kolor odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy krem czekoladowy. Smacznego. 






3 komentarze :

  1. ja ciągle chcę zrobić taką zdrową nutellę i się tak zbieram, zbieram:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zjadłabym taką zdrową nutellę :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly