W ciągu ostatnich kilku dni poszukuje deserów dobrych dla ciała, lecz w pełni, a nawet z górką zaspakajających chęć na słodkości. Chętnie poznam Wasze ulubione przepisy.
Ja natomiast przypomniałam sobie przepis z programu Ugotowani, który bardzo mnie zainteresował - prosty mus czekoladowy z sekretnych składników: bananów, avocado, ciemnego kakao. Taki deser naprawdę syci, zawiera dobre tłuszcze i wspaniale smakuje.
A jeśli dodacie zamrożone banany powstaną z tego samego przepisu pyszne lody, polecam!
Jeszcze w temacie niskokalorycznych słodyczy - zakupiłam ostatnio dwa rodzaje masła orzechowego marki Walden Farms. Są to amerykańskie produkty słynne z tego, że wszystkie mają 0 kalorii. Macie jakieś doświadczenia z tymi produktami? Bo według mnie o ile sos czekoladowy jest wspaniały, tak masła orzechowe za które zapłaciłam 50 zł mogę wyrzucić do śmieci.
Składniki - 3 średnie porcje / 2 duże
4 dojrzałe banany
2 miękkie i dojrzałe avocado
1/2 szklanki mleka roślinnego (lub krowiego)
4 łyżeczki prawdziwego kakao
2 łyżki miodu - użyłam malinowego
4-5 łyżek płatków migdałów
Banany i avocado obieramy ze skórki i blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko, kakao i miód, ponownie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krem przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.
Migdały prażymy na suchej patelni stale mieszając, uważamy by ich nie spalić.
Kiedy uzyskają złoto brązowy kolor odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy krem czekoladowy. Smacznego.
uwielbiam takie zdrowe słodkości!
OdpowiedzUsuńja ciągle chcę zrobić taką zdrową nutellę i się tak zbieram, zbieram:(
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym taką zdrową nutellę :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen mus wygląda na bardzo smakowity i zapewne tak jest. Ogólnie połączenie czekolady wraz z bananem to mistrzostwo świata. Bardzo lubię robić różne desery z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl które koją moje podniebienie. Niby co za dużo to nie zdrowo, ale czasami należą nam się takie desery i przysmaki z wykorzystaniem czekolady.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń