Składniki - 16 sztuk
1 2/3 szklanki mąki pszennej (240 g)
1 szklanka cukru
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170 g masła, w temperaturze pokojowej
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
½ szklanki śmietany 12%
95 ml mleka
Krem:
170 g rozpuszczonej, przestudzonej dobrej jakości białej czekolady
230 g miękkiego masła
240 g cukru pudru
1/4 szklanki kremówki (60 ml)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ponadto:
kilka kostek czekolady, kolorowa posypka lub owoce
230 g miękkiego masła
240 g cukru pudru
1/4 szklanki kremówki (60 ml)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ponadto:
kilka kostek czekolady, kolorowa posypka lub owoce
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Foremki wykładamy papilotkami.
W misce mieszamy razem przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia.
Dodajemy miękkie masło, jajka, wanilię, śmietanę oraz mleko. Masę ucieramy przy pomocy miksera na średniej prędkości, aż otrzymamy gładkie ciasto.
Ja masę podzieliłam na 3 części, gdyż chciałam zrobić różne wersje - jedną część wymieszałam z kawałkami posiekanej czekolady, drugą z kolorową posypką, a ostatnią część zrobiłam bez dodatków. Wszystko zależy od Was, nie jest to konieczne :)
Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ ich wysokości. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180*C bez termoobiegu, następnie pozostawiamy kilka minut w formie i przekładamy na kratkę do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na gładki krem, po chwili dodajemy cukier puder i miksujemy około 1-2 minuty do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy przestudzoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy składniki.
Dodajemy kremówkę i wanilię, ponownie ucieramy masę około 1 minuty.
Dodajemy kremówkę i wanilię, ponownie ucieramy masę około 1 minuty.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wystudzone babeczki.
Babeczki chowamy do lodówki i wyjmujemy około 30 minut przed podaniem, by krem zdążył zmięknąć.
Babeczki chowamy do lodówki i wyjmujemy około 30 minut przed podaniem, by krem zdążył zmięknąć.
Pyyszne, zwłaszcza ten białoczekoladowy krem :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMega apetyczne maleństwa! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają prześlicznie! :)
OdpowiedzUsuńUrocze te babeczki i z pewnością równie dobre! *.*
Zakochałam się w wyglądzie tych babeczek :)
OdpowiedzUsuń