sobota, 12 września 2015

Babeczki waniliowe z kremem z białej czekolady


Wspaniały przepis na babeczki, który już pojawił się jakiś czas temu na blogu (), tym razem w trzech wersjach - klasycznej, z kawałkami czekolady lub kolorową posypką. Babeczki są niesamowicie puszyste, wilgotne i aromatyczne. Ich wierzch pięknie zdobi, a jeszcze lepiej smakuje krem z białej czekolady, który warto skontrastować z kwaśniejszymi owocami.



Składniki - 16 sztuk 
1 2/3 szklanki mąki pszennej (240 g)
1 szklanka cukru 
¾ łyżeczki sody oczyszczonej  
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
170 g masła, w temperaturze pokojowej 
2 duże jajka 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
½ szklanki śmietany 12%
95 ml mleka  
Krem: 
170 g rozpuszczonej, przestudzonej dobrej jakości białej czekolady
230 g miękkiego masła
240 g cukru pudru
1/4 szklanki kremówki (60 ml)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ponadto: 
kilka kostek czekolady, kolorowa posypka lub owoce 



Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Foremki wykładamy papilotkami.

W misce mieszamy razem przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia.
Dodajemy miękkie masło, jajka, wanilię, śmietanę oraz mleko. Masę ucieramy przy pomocy miksera na średniej prędkości, aż otrzymamy gładkie ciasto.

Ja masę podzieliłam na 3 części, gdyż chciałam zrobić różne wersje - jedną część wymieszałam z kawałkami posiekanej czekolady, drugą z  kolorową posypką, a ostatnią część zrobiłam bez dodatków. Wszystko zależy od Was, nie jest to konieczne :) 

Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ ich wysokości. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180*C bez termoobiegu, następnie pozostawiamy kilka minut w formie i przekładamy na kratkę do wystygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na gładki krem, po chwili dodajemy cukier puder i miksujemy około 1-2 minuty do uzyskania gładkiej masy.  Następnie dodajemy przestudzoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy składniki.
Dodajemy kremówkę i wanilię, ponownie ucieramy masę około 1 minuty. 
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wystudzone babeczki.

Babeczki chowamy do lodówki i wyjmujemy około 30 minut przed podaniem, by krem zdążył zmięknąć.  








4 komentarze :

  1. Pyyszne, zwłaszcza ten białoczekoladowy krem :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają prześlicznie! :)
    Urocze te babeczki i z pewnością równie dobre! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się w wyglądzie tych babeczek :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly