Ciasto marmurkowe piecze się u mnie w domu dosyć rzadko, lecz po tym wypieku wszystko w tym temacie się zmieni. Wspaniały złoty kolor jasnego ciasta przepleciony zawijasami z ciastem czekoladowym.
Przepis jest dosyć prosty. Podstawą jest ciasto waniliowe, następnie jego część mieszamy z kakao. Nadajemy części ciasta aromatu pomarańczowego, potem już tylko na zmianę umieszczamy masy w blasze i lekko mieszamy widelcem. Proste, prawda? :)
Ciasto jest aksamitnie gładkie, maślane, bogate w smaku. Wilgotne, lecz nie za ciężkie. Uważajcie jedynie by go nie przepiec – pod koniec czasu pieczenia często sprawdzajcie jego konsystencje patyczkiem.
Składniki : forma 14x35 cm
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
200 g masła
3 ¼ szklanki mąki (503 g)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 ½ szklanki cukru (330 g)
szczypta soli
5 jajek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 ¼ szklanki maślanki
¼ szklanki + 1 łyżka ciemnego kakao (+ ¼ szklanki + 1 łyżka ciepłej wody)
kilka kropli ekstraktu z pomarańczy
skórka otarta z 1 ½ pomarańczy
odrobina pomarańczowego barwnika – opcjonalnie
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę wykładamy pergaminem.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce.
W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem, do otrzymania jasnej i puszystej masy, około 5 minut. Dodajemy pojedynczo jajka, następnie wanilię. Dokładnie mieszamy składniki, w razie konieczności zbieramy masę ze ścianek miski.
Dodajemy mieszankę z mąką w dwóch partiach, pomiędzy nimi wlewamy maślankę. Dokładnie, na średnich obrotach miksujemy składniki.
Przekładamy do drugiej miski około 1/3 powstałego ciasta.
W miseczce mieszamy kakao z ¼ szklanki + 1 łyżką gotującej się wody. Dokładnie mieszamy, rozcierając wszelkie grudki. Powstanie gęsta, kakaowa masa, którą następnie mieszamy z odłożonym ciastem waniliowym.
Do ciasta waniliowego dodajemy z kolei skórkę otartą z pomarańczy oraz ekstrakt z pomarańczy. Jeśli chcemy uzyskać wyraźny pomarańczowy kolor należy dodać odrobinę barwnika.
Powstałe masy przekładamy do przygotowanej formy. Łyżka po łyżce, na zmianę ciasto czekoladowe i pomarańczowe. Na koniec przy pomocy noża lekko mieszamy ciasto tworząc w środku zawijasy.
Pieczemy około 60 minut, w połowie odwracając formę drugą stroną do tyłu piekarnika. Na cieście może powstać pęknięcie, nie przejmujcie się tym. Często sprawdzajcie patyczkiem stopień jego upieczenia, w razie potrzeby skracając lub wydłużając czas pieczenia.
Następnie blachę wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach wyjmujemy z niej ciasto i odstawiamy do zupełnego ostygnięcia.
Ciasto możemy schować do pojemnika lub zawinąć ściereczką i przechowywać w temperaturze pokojowej do kilku dni.
Cudowne ciasto:)
OdpowiedzUsuńmniaaaam
OdpowiedzUsuńZapraszam na moj nowy blog, prosze o wsparcie:)
https://sprinkleoficingsugar.wordpress.com/
mniaaaam
OdpowiedzUsuńZapraszam na moj nowy blog, prosze o wsparcie:)
https://sprinkleoficingsugar.wordpress.com/
Mmm, jeśli smakuje tak jak wygląda to wpraszam się na herbatę!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuń