wtorek, 11 sierpnia 2015

Kokosowy pudding ryżowy z prażonymi śliwkami


Wspaniale pobudzający zmysły słodko pikantny aromat pieczonych śliwek świetnie komponuje się z kremowym puddingiem ryżowym. Taka propozycja pasuje zarówno na śniadanie jak i deser.

Dobór mleczka kokosowego jest bardzo ważny. Niestety często puszki pełne są wody, zamiast mleczka. Przed zakupem potrząśnijcie puszką i wybierzcie tę najmniej ‘chlupoczącą’.





Składniki - 4 porcje:

Pudding ryżowy:
250 g ziaren ryżu krótko ziarnistego
400g mleczka kokosowego
600 ml pełnego mleka
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka nasion wanilii lub 1,5 ekstraktu z wanilii
szczypta Soli
Prażone śliwki:
700 g dojrzałych śliwek
5 łyżek brązowego cukru
½ łyżeczki mielonego imbiru
2 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka cukru cynamonowego





Śliwki myjemy, dzielimy na pół i usuwamy pestki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy przyprawami, mieszamy i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 220*C do miękkości.

Wszystkie składniki na pudding ryżowy wrzucamy do sporego garnka, dokładnie mieszamy i podgrzewamy około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy by nie przypalić puddingu od spodu. Wyłączamy kiedy ryż będzie miękki, a nadmiar płynu się wchłonie w ryż.

Pudding polewamy prażonymi śliwkami, najlepiej smakuje letnie. Smacznego.




Z dziećmi i dla dzieci Letnie owoce

4 komentarze :

  1. Bardzo fajne wykorzystanie sliwek ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Uwielbiam takie puddingi, zwłaszcza z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie desery!
    A mleko kokosowe przy gotowaniu ryzu, to juz po prostu strzal w 10!
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly