O Shreku podobno słyszała większość osób, ja niestety do niedawna byłam w tej mniejszej części, która nawet nie wiedziała jak to ciasto wygląda. Całe szczęście nadrobiłam braki, przystąpiłam do lekcji praktycznej, a następnie usłyszałam od Mamy, że to najlepsze ciasto jakie zrobiłam.
Tu powinnam skończyć jego opis, lecz muszę jeszcze wspomnieć, że jest naprawdę pyszne. Nie zrażajcie się ilością warstw. Jego wykonanie trwa chwilę, ale zdecydowanie warto. Po jego wykonaniu koniecznie musi odstać swoje w lodówce, lecz potem możecie się cieszyć ślicznymi zielonymi kawałkami, o lekkiej teksturze, umiarkowanej słodyczy i świetnym zapachu.
Składniki - forma 24 x 24 cm
Biszkopt:
3 spore jajka, lub 4 mniejsze
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g mąki
Warstwa zielona:
600 ml zielonego napoju - Kubuś, Frugo itp. (osobiście użyłam 400 ml Kubusia i 200 ml Frugo) 80 g waniliowego budyniu bez cukru
2 małe opakowania delicji - malinowe, pomarańczowe itp.
Warstwa kremowa:
325 ml słodkiej kremówki do ubijania
95 g galaretki kiwi
Ponadto:
95 g galaretki kiwi lub agrestowej
2-3 owoce kiwi
około 80 ml soku Kubuś lub Frugo
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę wykładamy pergaminem.
Żółtka ubijamy z 1/4 szklanki cukru do czasu, aż będą bardzo jasne. Następnie ubijamy białka, na koniec dodając resztę cukru.
Do białek dodajemy delikatnie ubite żółtka, powoli mieszamy łopatką.
Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy składniki przy pomocy łopatki.
Masę wylewamy do formy, pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka w 180*C. Studzimy na kratce.
Gotujemy 500 ml napoju, a w pozostałych 100 ml rozpuszczamy budynie. Do gotującego się napoju dodajemy rozmieszany budyń, energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje, uzyska jednolitą konsystencję i będzie szklista. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt nasączamy sokiem, następnie masę budyniową równomiernie rozprowadzamy ją na biszkopcie, a na wierzchu układamy delicje.
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, następnie powoli wlewamy galaretkę. Cały czas miksujemy do czasu, aż konsystencja piany będzie jednolita. Masę wykładamy równomierne na delicje.
Galaretkę mieszamy w 450 ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki. Kiedy zacznie tężeć wylewamy galaretkę na ciasto, kiedy całkowicie zakrzepnie dekorujemy ciasto plasterkami kiwi.
Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Żółtka ubijamy z 1/4 szklanki cukru do czasu, aż będą bardzo jasne. Następnie ubijamy białka, na koniec dodając resztę cukru.
Do białek dodajemy delikatnie ubite żółtka, powoli mieszamy łopatką.
Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy składniki przy pomocy łopatki.
Masę wylewamy do formy, pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka w 180*C. Studzimy na kratce.
Gotujemy 500 ml napoju, a w pozostałych 100 ml rozpuszczamy budynie. Do gotującego się napoju dodajemy rozmieszany budyń, energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje, uzyska jednolitą konsystencję i będzie szklista. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt nasączamy sokiem, następnie masę budyniową równomiernie rozprowadzamy ją na biszkopcie, a na wierzchu układamy delicje.
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, następnie powoli wlewamy galaretkę. Cały czas miksujemy do czasu, aż konsystencja piany będzie jednolita. Masę wykładamy równomierne na delicje.
Galaretkę mieszamy w 450 ml wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki. Kiedy zacznie tężeć wylewamy galaretkę na ciasto, kiedy całkowicie zakrzepnie dekorujemy ciasto plasterkami kiwi.
Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Oj, średnio lubię to ciasto.. Wolę inne :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :). Ostatnio podałam je wszystkim domownikom i każdemu bardzo ono smakowało. Do przygotowywania takich wypieków używam zawsze łopatki oraz nożyka, które wchodzą w skład kompletu sztućców do serwowania ciast https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw. Za ich pomocą przygotowywanie nawet najbardziej wymagających smakołyków, nie stanowi dla mnie większego problemu.
OdpowiedzUsuń