Świetne połączenie kwaśnych czarnych porzeczek i słodkiej bezy. Oczywiście zamiast porzeczek, możecie dodać swoje ulubione owoce - borówki, żurawinę i maliny.
Tarta jest na kruchym, bardzo aromatycznym dzięki wanilii i maśle spodzie. Jest stosunkowo lekka, nie za słodka, polecam.
Składniki - średnica około 23 cm
Ciasto:
100 g masła
200 g mąki
50 g cukru
szczypta soli
3 żółtka jaj
Warstwa owoców:
300 g czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka z górką mąki ziemniaczanej
Beza:
3 białka jaj
175 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto możemy wyrabiać ręcznie lub mikserem przy pomocy odpowiedniej końcówki.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem, formujemy w zwartą kulę.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni. Formujemy na kształt koła i rozprowadzamy równomiernie w naczyniu/formie. Chłodzimy godzinę w lodówce.
Piekarnik rozgrzewamy do 200*C.
Na ciasto kładziemy arkusz pergaminu, wysypujemy groszek do pieczenia, by obciążyć ciasto. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200*C, następnie usuwamy obciążenie i ponownie pieczemy około 7-8 minut.
Porzeczki zamrożone oblewamy wrzątkiem na durszlaku.
Skrobię i cukier puder mieszamy z owocami, które wykładamy na podpieczony spód.
Pieczemy w temperaturze 200*C przez 20 minut. Chłodzimy na zewnątrz i wkładamy do lodówki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier. Miksujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Dodajemy sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie miksujemy składniki na jednolitą masę.
Bezę rozprowadzamy na cieście, a piekarnik nagrzewamy na 250*C.
Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy tylko do zrumienienia bezy.
pyszniutkaaaa!
OdpowiedzUsuńBezę uwielbiam, natomiast porzeczki rzadko jem :(
OdpowiedzUsuń