sobota, 8 sierpnia 2015

Tarta porzeczkowa z bezą



Świetne połączenie kwaśnych czarnych porzeczek i słodkiej bezy. Oczywiście zamiast porzeczek, możecie dodać swoje ulubione owoce - borówki, żurawinę i maliny.
Tarta jest na kruchym, bardzo aromatycznym dzięki wanilii i maśle spodzie. Jest stosunkowo lekka, nie za słodka, polecam. 

Składniki - średnica około 23 cm 
Ciasto:
100 g masła
200 g mąki 
50 g cukru 
szczypta soli 
3 żółtka jaj 
Warstwa owoców: 
300 g czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej 
50 g cukru pudru 
1 łyżeczka z górką mąki ziemniaczanej
Beza: 
3 białka jaj 
175 g cukru 
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 



Ciasto możemy wyrabiać ręcznie lub mikserem przy pomocy odpowiedniej końcówki. 
Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem, formujemy w zwartą kulę. 
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni. Formujemy na kształt koła i rozprowadzamy równomiernie w naczyniu/formie. Chłodzimy godzinę w lodówce. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200*C.

Na ciasto kładziemy arkusz pergaminu, wysypujemy groszek do pieczenia, by obciążyć ciasto. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200*C, następnie usuwamy obciążenie i ponownie pieczemy około 7-8 minut. 

Porzeczki zamrożone oblewamy wrzątkiem na durszlaku. 
Skrobię i cukier puder mieszamy z owocami, które wykładamy na podpieczony spód. 

Pieczemy w temperaturze 200*C przez 20 minut. Chłodzimy na zewnątrz i wkładamy do lodówki. 
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier. Miksujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Dodajemy sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie miksujemy składniki na jednolitą masę.  
Bezę rozprowadzamy na cieście, a piekarnik nagrzewamy na 250*C. 
Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy tylko do zrumienienia bezy. 
Odstawiamy do ostygnięcia.



Letnie owoce

2 komentarze :

Printfriendly