Puszyste, lecz wilgotne ciasto czekoladowe z masą marcepanową oraz gruszkami, których coraz więcej w sklepach i na rynku. Jest bardzo aromatyczne, nie zbyt słodkie, proste w wykonaniu. Smakuje wspaniale w towarzystwie ulubionej herbaty.
Składniki – forma o średnicy około 20 cm
200 g drobnego cukru
4 duże jajka
230 g niesolonego masła, rozpuszczonego
230 g mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 łyżek prawdziwego kakao
2 dojrzałe gruszki
230 g masy marcepanowej
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę wykładamy pergaminem.
Jajka ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy marcepan oraz kakao, dokładnie mieszamy.
Mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski ze składnikami, chwilę miksujemy i wlewamy roztopione masło.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
Ciasto przelewamy do formy, na wierzchu układamy gruszki.
Pieczemy w temperaturze 180*C około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńBardzo przepraszam za omyłkowe usunięcie komentarza.
UsuńJuż Cię kocham! Uwielbiam i czekoladę i gruszki :)
OdpowiedzUsuń