piątek, 28 sierpnia 2015

Ciasto czekoladowe z gruszkami i marcepanem


Puszyste, lecz wilgotne ciasto czekoladowe z masą marcepanową oraz gruszkami, których coraz więcej w sklepach i na rynku. Jest bardzo aromatyczne, nie zbyt słodkie, proste w wykonaniu. Smakuje wspaniale w towarzystwie ulubionej herbaty. 


Składniki – forma o średnicy około 20 cm 
200 g drobnego cukru
4 duże jajka
230 g niesolonego masła, rozpuszczonego
230 g mąki 
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 łyżek prawdziwego kakao
2 dojrzałe gruszki
230 g masy marcepanowej



Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę wykładamy pergaminem.

Jajka ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy marcepan oraz kakao, dokładnie mieszamy. 

Mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski ze składnikami, chwilę miksujemy i wlewamy roztopione masło. 

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.

Ciasto przelewamy do formy, na wierzchu układamy gruszki.

Pieczemy w temperaturze 180*C około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Studzimy na kratce.





3 komentarze :

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przepraszam za omyłkowe usunięcie komentarza.

      Usuń
  2. Już Cię kocham! Uwielbiam i czekoladę i gruszki :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly