Czasami proste rozwiązania są tymi najbardziej trafionymi. Niesłodzony spód, jabłka z aromatem wanilii, pyszna i słodziutka warstwa karmelu, a na wierzchu chrupiące orzechy włoskie - przepis po części jesienny, jednak na rynku pojawiło się tyle soczystych jabłek, że zdążyłam już wypróbować przepis. Polecam.
Składniki - forma 20 cm
Ciasto:
100 g masła
200 g mąki
szczypta soli
6 łyżek lodowej wody
Nadzienie:
75 g cukru
4 słodkie jabłka
50 g masła
nasionka z 1/2 laski wanilii, możemy zastąpić ekstraktem
1 puszka gotowej masy karmelowej
2 jajka
garść orzechów włoskich
2 łyżki cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do 200*C, Formę smarujemy lekko tłuszczem.
Ciasto możemy zagniatać ręcznie, bądź przy pomocy odpowiedniej końcówki miksera. Mieszamy mąkę, sól i posiekane masło, stopniowo wlewamy bardzo zimną wodę. Zagniatamy gładkie ciasto, spłaszczamy z wierzchu i wałkujemy na rozmiar formy.
Ciastem wykładamy formę, a brzegi przycinamy nożem.
Pieczemy w temperaturze 200*C przez 15 minut, jeśli ciasto zaczyna rosnąc nakłuwamy je widelcem.
W średnim garnku podgrzewamy cukier, aż zacznie się topić. Bardzo często mieszamy, uważamy by karmel się nie spalił. Kiedy karmel będzie już złoto brązowy dodajemy kilka łyżek wody i mieszamy, aż powstanie gęsty syrop.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka oraz wanilię i gotujemy na średnim ogniu, aż jabłka puszczą sok, a płyn odparuje. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż powstanie delikatny, gładki sos toffi.
Jabłka umieszczamy na podpieczonym spodzie.
Masę karmelową dokładnie mieszamy z jajkami. Umieścić je w misce i chłodnego mleka skondensowanego, wymieszać z jajkami, można blender jeśli jest bardzo gęsta.
Na warstwie jabłek rozprowadzamy masę karmelową.
Pieczemy w temperaturze 170*C przez 40 minut, lub do momentu, aż masa karmelowa zgęstnieje, lekko się spiecze. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem posypujemy orzechami i cukrem pudrem.
Składniki - forma 20 cm
Ciasto:
100 g masła
200 g mąki
szczypta soli
6 łyżek lodowej wody
Nadzienie:
75 g cukru
4 słodkie jabłka
50 g masła
nasionka z 1/2 laski wanilii, możemy zastąpić ekstraktem
1 puszka gotowej masy karmelowej
2 jajka
garść orzechów włoskich
2 łyżki cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do 200*C, Formę smarujemy lekko tłuszczem.
Ciasto możemy zagniatać ręcznie, bądź przy pomocy odpowiedniej końcówki miksera. Mieszamy mąkę, sól i posiekane masło, stopniowo wlewamy bardzo zimną wodę. Zagniatamy gładkie ciasto, spłaszczamy z wierzchu i wałkujemy na rozmiar formy.
Ciastem wykładamy formę, a brzegi przycinamy nożem.
Pieczemy w temperaturze 200*C przez 15 minut, jeśli ciasto zaczyna rosnąc nakłuwamy je widelcem.
W średnim garnku podgrzewamy cukier, aż zacznie się topić. Bardzo często mieszamy, uważamy by karmel się nie spalił. Kiedy karmel będzie już złoto brązowy dodajemy kilka łyżek wody i mieszamy, aż powstanie gęsty syrop.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka oraz wanilię i gotujemy na średnim ogniu, aż jabłka puszczą sok, a płyn odparuje. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż powstanie delikatny, gładki sos toffi.
Jabłka umieszczamy na podpieczonym spodzie.
Masę karmelową dokładnie mieszamy z jajkami. Umieścić je w misce i chłodnego mleka skondensowanego, wymieszać z jajkami, można blender jeśli jest bardzo gęsta.
Na warstwie jabłek rozprowadzamy masę karmelową.
Pieczemy w temperaturze 170*C przez 40 minut, lub do momentu, aż masa karmelowa zgęstnieje, lekko się spiecze. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem posypujemy orzechami i cukrem pudrem.
świetna konsystencja ! wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńKarmel uwielbiam, orzechy też, ale jabłek w cieście nie cierpię :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia! *.*
OdpowiedzUsuńTa tarta wygląda genialnie! :)
Rewelacja- kupiłaś mnie tym ciastem! :)
OdpowiedzUsuńWyglada spektakularnie!
OdpowiedzUsuńMoje smaki...
:)
Jest mi bardzo miło, ż bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl