poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Wegańskie ciastka kokosowe z suszonymi malinami


Ostatnimi czasy odkryłam w Internecie świetny sklep, który oferuje szeroką gamę zdrowych produktów, m.in. suszonych owoców, orzechów – potem jednak się okazało, że to wcale nie takie odkrycie, bo sklepów z takimi owocami jest wiele J Lecz wracając do zakupów - zakupiłam moje ulubione maliny, które w połączeniu z kokosem smakują wyśmienicie. Ciasta są wegańskie i dają tzw. „kopa” na długi czas, idealne są więc na wycieczkę.



Składniki – około 20 ciastek 
60 g płatków owsianych
100 g mąki, użyłam pszennej 
100 g mąki kokosowej – zróbcie ją sami z wiórków kokosowych 
100 g brązowego cukru
2 łyżki oleju 
100 ml mleka, użyłam migdałowego – w temperaturze pokojowej 
kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
50 g suszonych malin (możecie je zastąpić każdymi suszonymi owocami np. rodzynkami)



Wszystkie suche składniki  tj. płatki owsiane, mąkę, mąkę kokosową, cukier oraz proszek do pieczenia mieszamy trzepaczką w dużej misce. 
Mleko mieszamy razem z olejem i wlewamy do suchych składników. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy łopatki. Na koniec dodajemy suszone owoce, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 20-30 minut.

Blachy z piekarnika wykładamy pergaminem lub matą sylikonową, a piekarnik nagrzewamy do 180*C. 

Ze schłodzonej masy formujemy rękami kulki średnicy około 2 cm. Lekko spłaszczamy i układamy na blasze.  Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 15-18 minut. Studzimy na kratce.

Ciastka pozostaną świeże w szklanym słoju lub puszcze do 5 dni. 




5 komentarzy :

Printfriendly