Muffinki bez cukru, sprężyste, pełne smaku i aromatu. Z dodatkiem kakao i chipsów czekoladowych, z przyjemnym posmakiem bananowym. Dzięki słodyczy bananów możemy pominąć dodatek cukru, co często wykorzystuje w moich wypiekach. Ponadto są super łatwe, możemy je wykonać zaledwie przy pomocy widelca. Polecam.
Składniki – 12 muffinek
3 banany, dojrzałe
¼ szklanki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
⅓ szklanki jogurtu greckiego
⅓ szklanki oleju kokosowego, roztopionego (możemy zastąpić masłem)
1 jajko
2 łyżki ciemnego kakao
1⅔ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g chipsów czekoladowych
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
W dużej misce rozgniatamy banany widelcem, aż powstanie masa
z bardzo małymi grudkami.
Dodajemy miód, ekstrakt waniliowy, grecki jogurt, olej kokosowy i jajko. Całość
dokładnie mieszamy np. widelcem.
Dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i
sól. Za pomocą łopatki mieszamy składniki, aż mokre i suche składniki będą
całkowicie połączone!
Dodajemy kawałki czekolady i jeszcze raz mieszamy.
Ciasto umieszczamy w foremkach do ¾ ich wysokości. Jeśli nie używamy papilotek warto formę
posmarować tłuszczem.
Ale świetnie wyglądają! Lepiej niż niejedne z piekarni! Ja robiłam swoje trochę inaczej ale następnym razem dodam miód zamiast cukru tak jak u ciebie w przepisie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do siebie: www.homemade-stories.blogspot.be
Swietne babeczki! Bardzo mi smakowaly ��. Mam pytanie, jesli oczywiscie znasz odpowiedz - ile kalorii ma taka jedna babeczka?
OdpowiedzUsuń