poniedziałek, 1 czerwca 2015

Muffinki czekoladowe z bananami bez cukru


Muffinki bez cukru, sprężyste, pełne smaku i aromatu.  Z dodatkiem kakao i chipsów czekoladowych, z przyjemnym posmakiem bananowym. Dzięki słodyczy bananów możemy pominąć dodatek cukru, co często wykorzystuje w moich wypiekach. Ponadto są super łatwe, możemy je wykonać zaledwie przy pomocy widelca. Polecam. 

Składniki – 12 muffinek

3 banany, dojrzałe 

¼ szklanki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
⅓ szklanki jogurtu greckiego
⅓ szklanki oleju kokosowego, roztopionego (możemy zastąpić masłem)
1 jajko
2 łyżki ciemnego kakao 
1⅔ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g chipsów czekoladowych

Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
W dużej misce rozgniatamy banany widelcem, aż powstanie masa z bardzo małymi grudkami. 
Dodajemy miód, ekstrakt waniliowy, grecki jogurt, olej kokosowy i jajko. Całość dokładnie mieszamy np. widelcem.

Dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Za pomocą łopatki mieszamy składniki, aż mokre i suche składniki będą całkowicie połączone!
Dodajemy kawałki czekolady i jeszcze raz mieszamy.

Ciasto umieszczamy w foremkach do ¾ ich wysokości.  Jeśli nie używamy papilotek warto formę posmarować tłuszczem.

Pieczemy w temperaturze 180*C przez 15-17 minut, studzimy na kratce.





Wiosenne słodkości!

2 komentarze :

  1. Ale świetnie wyglądają! Lepiej niż niejedne z piekarni! Ja robiłam swoje trochę inaczej ale następnym razem dodam miód zamiast cukru tak jak u ciebie w przepisie :)
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne babeczki! Bardzo mi smakowaly ��. Mam pytanie, jesli oczywiscie znasz odpowiedz - ile kalorii ma taka jedna babeczka?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly