Wyjątkowo delikatne ciasto, które myślę, że śmiało można
nazwać sernikiem na zimno. Ciasteczkowy spód, lekka jak pianka masa budyniowa z
dodatkiem serka, o przyjemnie cytrynowej nucie, której słodki smak wręcz prosi
się o kwaskowaty mus rabarbarowy.
Wręcz rozpływa się w ustach. A o wymienionej już lekkości świadczy nie tylko
konsystencja, lecz składniki. Brak kremówki, z kolei cukier zastąpiłam stevią,
a tłuszcz również zredukowałam do minimum. Możecie je również przygotować w
miseczkach bez ciasteczkowego spodu – krem i mus owocowy są fantastyczne.
Słyszeliśmy może o agar-agar? Od długiego czasu pragnęłam zamienić żelatynę na
zdrowszy substytut, a odnalezienie tego produktu było miłą niespodzianką.
Naturalny, bezwonny, bezsmakowy, tężeje nawet w 30*C.
Z agarem postępujemy tak samo jak z żelatyną w proszku, jednak najpierw należy
pozostawić go na 10 minut do napęcznienia w zimnej wodzie, którą nalewamy do
jego pokrycia. Po tym czasie napęczniały agar trzeba przełożyć do małej
miseczki i przenieść do mikrofali, ustawić średnią moc i podgrzewać do jego
całkowitego rozpuszczenia – agar będzie się gotować, różni go to od żelatyny. 1
łyżeczka żelatyny – ½ - 2 łyżeczki agaru (ilość zależy od mocy agaru, należy
kierować się proporcjami z opakowania)
Do stężenia 100 ml płynu należy zwykle dodać 1 płaską łyżeczkę agaru.
Składniki – forma 24
x 24 cm
40 g masła
70 g jogurtu greckiego
160 g ciastek
Masa :
2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 35g)
Masa :
2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 35g)
800 ml mleka
625 g serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
stevia lub cukier puder do smaku
żelatyna lub agar agar do zagęszczenia
Mus rabarbarowy:
1 kg rabarbaru
1 kg rabarbaru
szczypta cynamonu, imbiru
stevia lub cukier puder do smaku
żelatyna lub agar agar do zagęszczenia
Ciasteczka miksujemy blenderem na konsystencje piasku.
Dodajemy rozpuszczone masło i jogurt, miksujemy 2-3 minuty do dokładnego
połączenia składników.
Masę równomiernie wgniatamy w spód blaszki wyłożonej pergaminem.
Schładzamy 30 minut w lodówce, następnie pieczemy 15 minut w 180*C.
Budyń przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu - używając 800 ml mleka zamiast 1litra . Jeszcze gorący zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy żelatynę lub agar agar.
Chłodny budyń rozmiksowujemy, Dodajemy partiami około 500 g serka i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz wybrane słodzidło do smaku.
Ostatnią część serka mieszamy z przestudzoną żelatyną/agarem, Jeśli po wymieszaniu z serkiem mikstura dalej jest letnia, dodajemy 2-3 łyżki masy by ją ochłodzić - sprowadzając temperaturę żelatyny/agaru do temperatury masy unikamy powstawania grudek.
Masę dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki, aż lekko stężeje.
Po tym czasie przekłądamy ją na chłodny spód w blaszce i spowrotem chowamy do lodówki.
Rabarbar obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy odrobiną wody - tak by pokryła dno garnka i gotujemy na malutkim ogniu z przyprawami pod przykrywką, aż całkowicie się rozpadnie. Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę by zbędna woda odparowywała.
Na końcu słodzimy do smaku oraz dodajemy żelatynę/agar, również wcześniej wymieszaną w kubeczku z kilkoma łyżkami rabarbaru.
Dokładnie mieszamy, studzimy i wkładamy do lodówki.
Kiedy masa serowa na spodzie stężeje, równomiernie rozkładamy na niej mus z rabarbaru, ponownie odstawiamy do lodówki.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by spód lekko zmiękł, a masa porządnie zgęstniała.
wygląda przepysznie! :D
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny i z chęcią bym go wypróbowała :) Ale powiedz mi, jest szansa zastąpienia spodu tak, by MNIEJ WIĘCEJ jego wygląd i konsystencja były takie same, ale żeby obyło się bez pieczenia? Nie mam niestety piekarnika :<
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://zdrowanacodzien.blogspot.com/
Tak naprawdę pieczenie takiego spodu nie jest koniecznością, nie ma tu surowych składników. Można jednak zastąpić go np. herbatnikami ułożonymi w całości czy biszkoptami :)
UsuńFajny, pomysłowy blog! Zapraszam również do mnie i do komentowania :) http://eathealthilyandkeepfit.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń