Pyszne ciasto czekoladowe, które już nie raz wykonywałam dla znajomych, czy nawet na zamówienie. Czasem warto eksperymentować, gdyż w całości jest wymyślone :)
Wspaniały spód, mocno kakaowy, jednocześnie sprężysty, puszysty. Na wierzchu leciutka masa czekoladowa, jak ptasie mleczko. Polecam
Składniki - forma 24 cm
Ciasto:
120 g mąki pszennej
146 g cukru
30 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
1 jajko
120 ml zaparzonej kawy
120 ml maślanki
60 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
330 ml kremówki
440 ml jogurtu greckiego
250 ml serka homogenizowanego
5-6 łyżek żelatyny, rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku
cukier puder do smaku
7-8 łyżek ciemnego kakao
Piekarnik nagrzewamy do 175*C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy mąką.
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy po kolei mokre składniki, a na końcu dokładnie miksujemy kilka minut – zaczynając od wolnych obrotów, do coraz szybszych.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 175*C przez 30-35 minut.
Przed wyjęciem z formy odczekujemy 15 minut, odkładamy na kratkę do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy jogurt grecki, a serek homogenizowany mieszamy z przestudzoną, przygotowaną żelatyną
Do masy dodajemy chłodny serek homogenizowany wymieszany z substancją zagęszczającą - jeśli jest jeszcze lekko ciepły warto dodać łyżkę lub dwie kremu z miski, wymieszać i dopiero wtedy wlać, by nie porobiły się w masie grudki.
Krem miksujemy kilka minut, następnie przesiewamy do niego kakao i dokładnie łączymy składniki.
W zależności od użytych składników, możliwe że warto będzie dodać ciut więcej/mniej kakao, by masa była wyrazista.
Całość dosładzamy cukrem pudrem i raz jeszcze mieszamy. Wkładamy do lodówki, by masa stężała.
Kiedy spód wystygnie, wylewamy na niego masę.
Ciasto ze zdjęcia ma jeszcze warstwę jasną - jest to kilka łyżek kremu odłożone przed dodaniem kakao. Innym razem dodałam również mus truskawkowy, efekt pyszny :)
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Podwójnie czekoladowe! :o ♥
OdpowiedzUsuńMusiało być przepyszne :)))
OdpowiedzUsuńwww.mikrouszkodzenia.blogspot.com
Mój smak:)
OdpowiedzUsuńWow, cudownie się prezentuje to ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakuje wspaniale! :)
Jeśli smakuje tak jak wygląda, to bomba :)
OdpowiedzUsuń