piątek, 19 czerwca 2015

Krem kokosowy z owocami i granolą


Świetny pomysł na śniadanie czy deser, ulubiona granola ze świeżymi owocami – np. truskawkami, malinami czy jagodami i jogurtem greckim. Wariacji na temat parfait jest wiele, ja zdecydowałam wypróbować ulepszoną wersję o mleczko kokosowe. Efekt znakomity, polecam.  



Składniki – 4 porcje 
około 450 g truskawek 
2 łyżki cukru waniliowego
około 150 g granoli (użyłam z miodem)
1,5 łyżki miodu 
¾ puszki pełnotłustego mleczka kokosowego 
250 g kremowego serka lub jogurtu greckiego 



Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze części. W misce mieszamy z cukrem waniliowym. 
Mleczko kokosowe ogrzewamy by połączyć t łuszcz i wodę. Gdy będzie gładkie odstawiamy do ostygnięcia. 
Mleczko w temperaturze pokojowej miksujemy z miodem i kremowym serkiem na puszystą, jednolitą masę.  
W każdej ze szklanek umieszczamy sporą łyżkę kremu, dodajemy łyżkę granoli – jeśli jest zbrylona rozdzielamy ją i świeże owoce. Czynność powtarzamy w opisanej kolejności do samej góry szklanki. 

Po wierzchu możemy polać odrobiną miodu. 
Od razu podajemy  do zjedzenia. 






Wiosenne słodkości!

3 komentarze :

  1. Genialna propozycja na deser! Mniaaam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne - deser idealny:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny deser, pięknie się prezentuje i zapewne tak też smakuje!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly