Świetny pomysł na śniadanie czy deser, ulubiona granola ze świeżymi owocami – np. truskawkami, malinami czy jagodami i jogurtem greckim. Wariacji na temat parfait jest wiele, ja zdecydowałam wypróbować ulepszoną wersję o mleczko kokosowe. Efekt znakomity, polecam.
Składniki – 4 porcje
około 450 g truskawek
2 łyżki cukru waniliowego
około 150 g granoli (użyłam z miodem)
1,5 łyżki miodu
¾ puszki pełnotłustego mleczka kokosowego
250 g kremowego serka lub jogurtu greckiego
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze części. W misce mieszamy z cukrem waniliowym.
Mleczko kokosowe ogrzewamy by połączyć t łuszcz i wodę. Gdy będzie gładkie odstawiamy do ostygnięcia.
Mleczko w temperaturze pokojowej miksujemy z miodem i kremowym serkiem na puszystą, jednolitą masę.
W każdej ze szklanek umieszczamy sporą łyżkę kremu, dodajemy łyżkę granoli – jeśli jest zbrylona rozdzielamy ją i świeże owoce. Czynność powtarzamy w opisanej kolejności do samej góry szklanki.
Po wierzchu możemy polać odrobiną miodu.
Od razu podajemy do zjedzenia.
Genialna propozycja na deser! Mniaaam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Proste i pyszne - deser idealny:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
świetny deser, pięknie się prezentuje i zapewne tak też smakuje!
OdpowiedzUsuń