Deser lekki, świeży, w pełni satysfakcjonujący chęć na słodycz. Połączenie tych smaków i wielu tekstur smakuje wspaniale. Mus owocowy z rabarbaru i truskawek, krem budyniowo waniliowy własnej roboty i pyszna kruszonka migdałowa, pędźcie do kuchni !
Składniki – 2 porcje
3 łodygi rabarbaru
250 g truskawek
60 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kruszonka:
25 g solonego masła - zimnego
25 g mielonych migdałów
25 g brązowego cukru
25 g mąki
4 łyżki płatków migdałów
Krem:
250 ml mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 jajko + żółtko
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
70 g cukru pudru
1 łyżeczka skórki z cytryny
Truskawki oczyszczamy z szypułek, rabarbar obieramy – kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do garnka, wlewamy odrobinę wody na dno i gotujemy na małym ogniu wraz z cukrem, wanilią i cynamonem. Owoce mają się zupełnie rozgotować. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę. Wyrabiamy palcami, aż uzyskamy konsystencję mokrego, grubego piasku.
Wykładamy na blachę z piekarnika pokrytą pergaminem. Pieczemy 8 minut w 180*C.
Kiedy kruszonka ostygnie mieszamy ją z płatkami migdałów.
Mąkę ziemniaczaną z jajkiem, żółtkiem i mlekiem miksujemy na gładką masę. Wlewamy ją do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy wanilię oraz cukier puder. Często mieszamy, aż masa zacznie się gotować i zgęstnieje. Mieszamy ze skórką z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia.
Rozdzielamy krem do dwóch kubeczków, na wierzchu układamy mus owocowy i posypujemy kruszonką.
wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na crumble ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia smakowe - owocowo - kremowe z chrupiącym akcentem :)
OdpowiedzUsuńOo. Świetnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń