czwartek, 4 czerwca 2015

Ciasto czekoladowe z musem




Pyszne ciasto czekoladowe, które już nie raz wykonywałam dla znajomych, czy nawet na zamówienie. Czasem warto eksperymentować, gdyż  w całości jest wymyślone :) 
Wspaniały spód, mocno kakaowy, jednocześnie sprężysty, puszysty. Na wierzchu leciutka masa czekoladowa, jak ptasie mleczko. Polecam


Składniki - forma 24 cm 
Ciasto: 
120 g mąki pszennej 
146 g cukru 
30 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
1 jajko
120 ml zaparzonej kawy 
120 ml maślanki 
60 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem: 
330 ml kremówki 
440 ml jogurtu greckiego
250 ml serka homogenizowanego 
5-6 łyżek żelatyny, rozpuszczone w minimalnej ilości wrzątku 
cukier puder do smaku 
7-8 łyżek ciemnego kakao 




Piekarnik nagrzewamy do 175*C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy mąką.

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy po kolei mokre składniki, a na końcu dokładnie miksujemy kilka minut – zaczynając od wolnych obrotów, do coraz szybszych. 
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 175*C przez 30-35 minut. 
Przed wyjęciem z formy odczekujemy 15 minut, odkładamy na kratkę do wystudzenia. 


Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy jogurt grecki, a serek homogenizowany mieszamy z przestudzoną, przygotowaną żelatyną
Do masy dodajemy chłodny serek homogenizowany wymieszany z substancją zagęszczającą - jeśli jest jeszcze lekko ciepły warto dodać łyżkę lub dwie kremu z miski, wymieszać i dopiero wtedy wlać, by nie porobiły się w masie grudki. 
Krem miksujemy kilka minut, następnie przesiewamy do niego kakao i dokładnie łączymy składniki. 
W zależności od użytych składników, możliwe że warto będzie dodać ciut więcej/mniej kakao, by masa była wyrazista. 
Całość dosładzamy cukrem pudrem i raz jeszcze mieszamy. Wkładamy do lodówki, by masa stężała. 

Kiedy spód wystygnie, wylewamy na niego masę. 
Ciasto ze zdjęcia ma jeszcze warstwę jasną - jest to kilka łyżek kremu odłożone przed dodaniem kakao. Innym razem dodałam również mus truskawkowy, efekt pyszny :) 

Ciasto przechowujemy w lodówce. 









Wiosenne słodkości!

5 komentarzy :

Printfriendly