Pieczone serniczki na spodzie musli z musem z Waszych ulubionych owoców. Masa serowa pochodzi z przepisu na sernik nowojorski, jest delikatna, kremowa. Do musu owocowego możecie użyć mrożonych owoców jak i świeżych, wszystkie będą przyjemnym akcentem dla sera. Polecam.
Składniki:
120 g dowolnego musli
70 g masła, roztopionego
Masa serowa:
350 ml kremowego serka
200 ml kwaśnej śmietany 18%
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sok z cytryny ½ cytryny
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sos owocowy:
spora garść owoców – około 300 g
1 łyżka cukru – lub więcej do smaku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzewamy do 180*C
Musli mieszamy wraz z rozpuszczonym masłem i wciskamy w dno
papilotek. Jeśli wybraliście takie, które ma spore, zbrylone kawałki należy je
wcześniej pokruszyć.
Serek mieszamy przy pomocy miksera z cukrem. Następnie stale
miksując dodajemy śmietanę oraz pojedynczo jajka.
Na koniec do masy dodajemy sok z cytryny i ekstrakt z wanilii oraz przesiewamy
do nasze miski obie mąki. Całość miksujemy około 2 minuty do całkowitego
połączenia mąki z kremem serowym.
Masę wlewamy na spód w papilotkach. Pieczemy w 180*C przez około 25-30 minut.
Studzimy na kratce.
Owoce wrzucamy do garnka, wlewamy 2-3 łyżki wody. Gotując na
małym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
2 łyżki owoców przekładamy do kubeczka – dodajemy do niego
cukier i mąkę, dokładnie mieszamy, by nie pozostały jakiekolwiek grudki.
Owoce z powrotem wrzucamy do garnka. Całość doprowadzamy do wrzenia i
odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy nasze serniczki wystygną rozkładamy na nich masę
owocową – może być lekko ciepła, gdyż będzie łatwiej ją rozprowadzić.
Najlepsze ciasto świata w super odsłonie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają super :)
OdpowiedzUsuńŚwietny post i śliczne zdjęcia! . .
OdpowiedzUsuńObs za obs? (Ja już,napisz u mnie)
Zapraszam do mnie: http://worldofqueen.blogspot.com/
Będzie mi miło, jeżeli zostawisz po sobie ślad :)
Cudownie wyglądają, nie można się im oprzeć :)
OdpowiedzUsuń