Pyszne batoniki bez pieczenia. Zawierają dużą ilość masła orzechowego, posypane są gorzką czekoladą, a w dodatku są bardzo proste w wykonaniu.
Co więcej, wśród składników znajdziecie wiele zdrowszych substytutów, gdybyście jednak mieli problemy z dostępem do nich, swobodnie zastąpcie je produktami z nawiasów.
Ciastka wymagają odstania w lodówce, by zastygły, jednak mimo to pozostają miękkie.
Składniki – forma 20 x 20 cm
1 szklanka masła orzechowego
¾ szklanki płatków owsianych
½ szklanki cukru kokosowego (lub brązowego)
2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
około ¼ szklanki mleka
90 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego (lub masła)
Mieszamy razem masło orzechowe, płatki owsiane, cukier i miód.
Powoli dodajemy mleko – najlepiej po łyżce, aż masa zacznie się formować – lecz nie może być zbyt miękka i rzadka. W dużej mierze zależy to od konsystencji masła orzechowego.
Masę równomiernie wykładamy do formy wyłożonej pergaminem.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem/olejem i polewamy nią przygotowaną masę.
Blachę wkładamy do lodówki na około 4 godziny.
Podajemy schłodzone i przechowujemy w lodówce.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńcoś czuję, że jak zrobię te batoniki to znikną w mgnieniu oka! kocham masło orzechowe i owies <3
OdpowiedzUsuńmniam! ale pyszne smaki :)
OdpowiedzUsuńRewelacja ;)
OdpowiedzUsuńBoskie!!
OdpowiedzUsuńale świetne! dla zapracowanych i aktywnych w sam raz :)
OdpowiedzUsuńna pewno zjedzone w ciągu dnia dadzą "kopa" energetycznego :)
OdpowiedzUsuń