Ciasteczka dosyć proste, szybkie w wykonaniu, by je wykonać
nie potrzebujemy wielu składników. Są bardzo delikatne i maślane, czuć
czekoladę z lekką nutą kawy. Nie za słodkie i nie zapychające. Smak nawet po
kilku dniach wciąż wspaniały, możecie je schować w puszce lub słoiku.
Składniki – około 30 ciastek
250g miękkiego masła
85g przesianego cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
275 g mąki
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Cukier puder – do posypania
Masło i cukier puder ucieramy przy pomocy miksera przez
kilka minut, aż masa stanie się kremowa. Żółtka jaj i wanilię gotujemy na parze
stale mieszając co najmniej 2-3 minuty, aż widocznie całość zgęstnieje.
Mąkę, sodą i proszek do pieczenia, kakao, kawę i sól przesiewamy do masy
maślanej i całość miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy żółtka i miksujemy,
aż powstanie gładka, miękka masa, która powoli zacznie się formować.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do
lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 175*C. Dwie duże blachy wykładamy
pergaminem lub matą sylikonową.
Z ciasta łyżką odkrawamy mniejsze części. W dłoniach formujemy kulki, które
następnie przekładamy na blachę, układając je w pewnej odległości od siebie.
Obie blachy wkładamy w miarę możliwości na środkowe półki. Pieczemy
w 175*C około 15 minut.
Kawa i kakao to świetne połączenie :) Idealnie się uzupełnia.
OdpowiedzUsuńale musza być smaczne! mniam :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasteczka do kawy :]
OdpowiedzUsuń