poniedziałek, 18 maja 2015

Ciastka kakaowe z kawą


Ciasteczka dosyć proste, szybkie w wykonaniu, by je wykonać nie potrzebujemy wielu składników. Są bardzo delikatne i maślane, czuć czekoladę z lekką nutą kawy. Nie za słodkie i nie zapychające. Smak nawet po kilku dniach wciąż wspaniały, możecie je schować w puszce lub słoiku.



Składniki – około 30 ciastek
250g miękkiego masła
85g przesianego cukru pudru 
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
275 g mąki
2 czubate łyżki ciemnego kakao 
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
½ łyżeczki sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 szczypta soli
Cukier puder – do posypania



Masło i cukier puder ucieramy przy pomocy miksera przez kilka minut, aż masa stanie się kremowa. Żółtka jaj i wanilię gotujemy na parze stale mieszając co najmniej 2-3 minuty, aż widocznie całość zgęstnieje. 
Mąkę, sodą i proszek do pieczenia, kakao, kawę i sól przesiewamy do masy maślanej i całość miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy żółtka i miksujemy, aż powstanie gładka, miękka masa, która powoli zacznie się formować.

Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 175*C. Dwie duże blachy wykładamy pergaminem lub matą sylikonową. 

Z ciasta łyżką odkrawamy mniejsze części. W dłoniach formujemy kulki, które następnie przekładamy na blachę, układając je w pewnej odległości od siebie.

Obie blachy wkładamy w miarę możliwości na środkowe półki. Pieczemy w 175*C około 15 minut.

Przestudzone na kratce ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.




Wiosenne słodkości!

4 komentarze :

Printfriendly