środa, 13 maja 2015

Batoniki z masłem orzechowym bez pieczenia - V



Pyszne batoniki bez pieczenia. Zawierają dużą ilość masła orzechowego, posypane są gorzką czekoladą, a w dodatku są bardzo proste w wykonaniu. 
Co więcej, wśród składników znajdziecie wiele zdrowszych substytutów, gdybyście jednak mieli problemy z dostępem do nich, swobodnie zastąpcie je produktami z nawiasów. 

Ciastka wymagają odstania w lodówce, by zastygły, jednak mimo to pozostają miękkie. 



Składniki – forma 20 x 20 cm
1 szklanka masła orzechowego
¾ szklanki płatków owsianych 
½ szklanki cukru kokosowego (lub brązowego)
2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
około ¼ szklanki mleka 
90 g gorzkiej czekolady  
1 łyżeczka oleju kokosowego (lub masła)


Mieszamy razem masło orzechowe, płatki owsiane, cukier i miód. 
Powoli dodajemy mleko – najlepiej po łyżce, aż masa zacznie się formować – lecz nie może być zbyt miękka i rzadka. W dużej mierze zależy to od konsystencji masła orzechowego. 

Masę równomiernie wykładamy do formy wyłożonej pergaminem. 
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem/olejem i polewamy nią przygotowaną masę. 
Blachę wkładamy do lodówki na około 4 godziny. 
Podajemy schłodzone i przechowujemy w lodówce. 





Wiosenne słodkości! Domowy Wyrób

7 komentarzy :

Printfriendly