poniedziałek, 11 maja 2015

Serniczki z rabarbarem i kruszonką migdałową


Zapraszam na fantastyczny, lekki deser z musem rabarbarowym, kremowym serkiem i ‘crumble’ o lekko korzennym smaku z orzechami. 
Duszenie rabarbaru na małym ogniu z dodatkiem brązowego cukru wydobyło z niego wspaniały, słodki smak pełen aromatu.  Z kolei kruszonka z dodatkiem uprażonych migdałów, cynamonu i imbiru w połączeniu z całością smakuje wręcz obłędnie. 
Rabarbar ma u mnie w domu bardzo duże powodzenie więc postaram się wykorzystać sezon w pełni. 
Tak przygotowany deser bez problemu zabierzecie na przykład na piknik.


Składniki – 4 porcje 
130 g ciastek imbirowych/korzennych 
½ szklanki płatków lub całych migdałów 
¼ szklanki miodu/syropu klonowego 
1 łyżeczka cynamonu 

Mus rabarbarowy:
400g  świeżego rabarbaru 
½ szklanki brązowego cukru 
sok z 1 pomarańczy – ewentualnie sok 100% 
1 łyżka miodu/syropu klonowego

Masa serowa:
350 g serka kremowego, najlepiej gęstego
½ puszki mleka skondensowanego  
2/3 szklanki soku z cytryny




Rabarbar obieramy o kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka wraz z cukrem, sokiem z pomarańczy i miodem. Gotujemy na malutkim ogniu około 10 minut, odstawiamy do ostygnięcia. 
Rabarbar możemy zmiksować na gładziutki mus, ale nie jest to konieczne.


Migdały prażymy na patelni, uważając by ich nie spalić. Wrzucamy razem z ciastkami, cynamonem i miodem do blendera. Miksujemy do uzyskania grudkowatej konsystencji. 
Przygotowaną kruszonkę ugniatamy na dnie czterech słoiczków.


Serek kremowy mieszamy za pomocą miksera wraz z mlekiem skondensowanym i sokiem z cytryny. Ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji.

Na masę ciasteczkową w słoiczkach kładziemy warstwę masy serowej, następnie rabarbar. Pokrywamy kolejną warstwą serka, a na wierzchu posypujemy kruszonką. 
Chowamy do lodówki, przed podaniem najlepiej by deser postał w lodówce jakieś 2-3h.





Rabarbarowa rewolucja fabryka sernika Wiosenne słodkości! Fabryka sernika

6 komentarzy :

  1. Skusiłabym się na taki deser;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie... KONIECZNIE kupię wszystkie produkty i przygotuję taki deser dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie rabarbaru z twarogiem to moje niedawne odkrycie. Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nikt by mnie od takiego słoiczka nie odciągnął ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly