środa, 27 maja 2015

Tarty z ciasta francuskiego i jagód


Wyjątkowo prosty i szybki przepis na pyszny letni deser. Jeśli jesteście amatorami słodkości z ciasta francuskiego na pewno przypadnie Wam do gustu. Delikatne, kruche ciasto pokryte jest kremowym serkiem jagdowym a na wierzchu borówki amerykańskie i kropelka lukru. Idealne na deser, a nawet słodkie śniadanie.



Składniki - około 16 dużych sztuk 
około 400 ml serka jagodowego 
około 400 g jagód lub borówek amerykańskich
2 arkusze ciasta francuskiego mrożonego
1 jajko 
1 łyżka wody 
3 łyżki cukru 
Lukier:
¾ szklanki cukru pudru 
2 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny





Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 

Blachy wykładamy pergaminem. 


Ciasto francuskie wyjmujemy z zamrażarki i odkładamy do odtajania.  Powierzchnię posypujemy lekko mąką i delikatnie rozwijamy oba arkusze.


Każdy arkusz dzielimy na 6-9 kawałków I układamy je na przygotowanej blasze. Aby zapobiec rośnięciu ciasta na środku wbijamy lekko kilka razy widelec. Brzegi pozostawiamy w całości.
Jajko roztrzepujemy razem z wodą, a powstałą mieszaniną smarujemy kawałki ciasta. Na środek każdego kawała nakładamy łyżkę serka jagodowego a na wierzchu posypujemy jagodami. Brzegi ciastek powinny zostać bez dodatku serka i jagód. Każdy kawałek posypujemy szczyptą cukru.

Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 15 minut, aż brzegi uzyskają złoto brązowy kolor i znacznie urosną. 

Cukier puder dokładnie mieszamy z mlekiem i sokiem z cytryny, w razie potrzeby dodając trochę więcej soku z cytryny lub mleka. Lukier powinien być jednolity i lekko lejący. Przy pomocy widelca polewamy lekko każde ciasto.




Wiosenne słodkości!

3 komentarze :

  1. czy można użyć serka homogenizowanego naturalnego zblendowanego z owocami?

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że tak, aczkolwiek owoce mają sporo wody, musisz więc sama zdecydować, czy serek nie wyjdzie zbyt rzadki, wtedy go ewentualnie zagęścić, lub użyć owoców z jak najmniejszą ilością wody

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly