Wyjątkowo prosty i szybki przepis na pyszny letni deser.
Jeśli jesteście amatorami słodkości z ciasta francuskiego na pewno przypadnie
Wam do gustu. Delikatne, kruche ciasto pokryte jest kremowym serkiem jagdowym a
na wierzchu borówki amerykańskie i kropelka lukru. Idealne na deser, a nawet
słodkie śniadanie.
Składniki - około 16 dużych sztuk
około 400 ml serka jagodowego
około 400 g jagód lub borówek amerykańskich
2 arkusze ciasta francuskiego mrożonego
1 jajko
1 łyżka wody
3 łyżki cukru
Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
Piekarnik
nagrzewamy do 180*C.
Blachy wykładamy pergaminem.
Ciasto francuskie wyjmujemy z zamrażarki i odkładamy do odtajania. Powierzchnię posypujemy lekko mąką i
delikatnie rozwijamy oba arkusze.
Każdy arkusz dzielimy na 6-9 kawałków I układamy je na
przygotowanej blasze. Aby zapobiec rośnięciu ciasta na środku wbijamy lekko
kilka razy widelec. Brzegi pozostawiamy w całości.
Jajko roztrzepujemy razem z wodą, a powstałą mieszaniną
smarujemy kawałki ciasta. Na środek każdego kawała nakładamy łyżkę serka
jagodowego a na wierzchu posypujemy jagodami. Brzegi ciastek powinny zostać bez
dodatku serka i jagód. Każdy kawałek posypujemy szczyptą cukru.
Pieczemy w temperaturze 180*C przez około 15 minut, aż
brzegi uzyskają złoto brązowy kolor i znacznie urosną.
Cukier puder dokładnie mieszamy z mlekiem i sokiem z cytryny, w razie potrzeby
dodając trochę więcej soku z cytryny lub mleka. Lukier powinien być jednolity i
lekko lejący. Przy pomocy widelca polewamy lekko każde ciasto.
Wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńczy można użyć serka homogenizowanego naturalnego zblendowanego z owocami?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, aczkolwiek owoce mają sporo wody, musisz więc sama zdecydować, czy serek nie wyjdzie zbyt rzadki, wtedy go ewentualnie zagęścić, lub użyć owoców z jak najmniejszą ilością wody
OdpowiedzUsuń