czwartek, 12 marca 2015

Zdrowe babeczki bananowe z kremem czekoladowym


Muszę przyznać, że do tych babeczek chwilę się przekonywałam, jednak po momencie degustacji byłam zachwycona efektem. Zdrowe babeczki z mąki pełnoziarnistej, z minimalną ilością cukru, bez tłuszczu, lecz z dodatkiem maślanki, które nadają im wilgotności. Z kolei banany dodają sprężystości i wspaniałego aromatu. Do tego kawałki gorzkiej czekolady, obłęd.
Zrównoważając ich zdrowotność do kremu dodałam kremówkę, masa jest słodsza niż babeczki, ale nie przesłodzona, nie jest ciężka, za to delikatna i mocno czekoladowa.
Idealnie się sprawdziły jako walentynkowe słodkości, jednak sprawdzą się na wszelką okazję, np. nadchodzące święta. 



Składniki – 26 sporych serc
4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody 
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
1 szklanka cukru białego lub brązowego (sama dałam 16 łyżek stevii i 0,5 szklanki cukru)
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki maślanki 
3 szklanki zblendowanych bananów – około 5-6 sztuk 
4 jajka (użyłam 4 białek i 2 żółtek)
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 

Krem czekoladowy:

500 g serka homogenizowanego naturalnego 
350 ml śmietany kremówki 36%
8 łyżek ciemnego kakao
4 łyżki mleka
cukier puder do smaku 
100 g czekolady mlecznej 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego




Piekarnik nagrzewamy do 180*C.

Suche składniki przesiewamy do miski. Mokre składniki tj. ekstrakt, maślanka, zmiksowane na gęsty sos banany i żółtka – bez białek mieszamy w misce trzepaczką. 
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. 

Mokre składniki wlewamy do suchych, miksujemy do połączenia składników, na jednolitą konsystencję. Wrzucamy kawałeczki czekolady i łączymy składniki. Na koniec dodajemy ubita pianę z białek i mieszamy całość szpatułką. 

Babeczki pieczemy w temperaturze 180*C bez termo obiegu przez 19 minut.

Kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej z połamaną czekoladą. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji przykrywamy miskę folią spożywczą, studzimy i wkładamy na co najmniej kilka godzin do lodówki. 

Następnie miksujemy masę na puszysty krem, dodajemy serek homogenizowany. 
W małej miseczce mieszamy cukier puder, kakao i mleko na jednolitą miksturę. 
Dodajemy do miksowanego kremu wraz z ekstraktem i cukrem waniliowym, dokładnie miksujemy aż się połączy i wstawiamy do lodówki do stężenia.


Po tym czasie dekorujemy babeczki przy pomocy szprycy. Babeczki najlepiej przechowywać do samego podania w lodówce. 



 







Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

3 komentarze :

Printfriendly