Pyszne ciasto brownie z polewą z chrupiących orzeszków
ziemnych i karmelu.
Dosyć rzadko wykorzystywane w pieczeniu orzechy ziemne, bardzo pasują do spodu
brownie, równoważą słodycz i nadają przyjemny aromat.
Brownie jest miękkie, wilgotne, gąbczaste i bardzo bogate w smaku. Ponadto bardzo
proste w wykonaniu, nie będziecie potrzebować do niego żadnego cięższego
sprzętu kuchennego.
Składniki – średnica 20
cm
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
110 g masła
120 g gorzkiej czekolady
3 duże jajka
½ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki cukru
3 łyżki syropu kukurydzianego – opcjonalnie
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa z orzechami:
1,5 szklanki cukru
½ szklanki wody
1,5 łyżki syropu kukurydzianego – opcjonalnie
2/3 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka solonych orzeszków
Piekarnik nagrzewamy do 180*C, blachę wykładamy pergaminem.
Mąkę, sodę, proszek i sól przesiewamy do miski.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy do
całkowitego rozpuszczenia.
Białka jaj ubijamy na sztywną masę, na koniec dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia
– jak na bezę. Dodajemy syrop kukurydziany i wanilię, całość mieszamy.
Ubite białka dodajemy do roztopionej czekolady, mieszamy
trzepaczką częściowo dodając suche, przesiane składniki do połączenia.
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez 40-45 minut w
180*C, do tzw suchego patyczka.
Blachę wyjmujemy i odstawiamy na kratkę, zdejmujemy ją z ciasta po 15 minutach.
Czekamy aż całkowicie wystygnie.
Kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową odwracamy je do
góry nogami, odklejamy pergamin. Tortownice czyścimy i osuszamy. Zakładamy ją s
powrotem na ciasto.6
Cukier, wodę i syrop kukurydziany podgrzewamy w rondelku.
Stale mieszając podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i uzyska kolor
lekkiego piwa. Bardzo uważając wlewamy kremówkę i masło.
Po chwili gdy przestanie bulgotać mieszamy do rozpuszczenia grudek. Dodajemy orzeszki
ziemne i chwile mieszamy do pokrycia orzechów.
Polewę z orzechami wylewamy na ciasto i odstawiamy do
zastygnięcia na około 30 minut. Następnie można zdjąć boki tortownicy.
Ten wierzch...o kurcze!
OdpowiedzUsuńMniam. Uwielbiam Brownie.
OdpowiedzUsuńTa polewa z orzeszkami mnie urzekła. Ze zwykłego brownie,które samo w sobie jest pyszne, robi dzieło sztuki kulinarnej,
OdpowiedzUsuńMmm, prawdziwa rozpusta!
OdpowiedzUsuńPolewa mnie zachwyciła :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za fistaszkami.. Ale wierzch tego ciasta, które swoją drogą samo w sobie jest mistrzowskie, kusi niesamowicie :) Piękne arcydzieło :)
OdpowiedzUsuńCudownie chrupiące pyszności :)
OdpowiedzUsuńKapitalnie wyglada brownie z taka polewą i choć brownie kojarzy mi się z zakalcowatym ciastem, to taki trójkącik bardzo proszę i dziękuje.
OdpowiedzUsuń