Oszałamiająco czekoladowe, lecz nie zbyt ciężkie,
rozpływające się w ustach ciasto z dodatkiem namoczonej żurawiny w brandy.
Brzmi kusząco? Dodam ponadto, że efekt ten otrzymacie bardzo małym nakładem
pracy i czasu, a efekt z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Składniki – blaszka o dł. 25cm
150 g suszonej żurawiny
100 ml brandy
250 g masła, miękkiego
100g cukru białego
80g cukru brązowego
4 jajka
50 g kremu czekoladowego – typu nutella
250 g mąki pszennej
50 g kakao
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g czekolady, startej na tartce
50 g mąki migdałowej – można samemu zmielić orzechy
Żurawinę z grubsza siekamy i zalewamy alkoholem – najlepiej
na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Formę wykładamy pergaminem.
Masło ucieramy wraz z cukrami, aż będzie lekkie i puszyste.
Dodajemy po jednym jajku, stale miksując na wolnych obrotach. Następnie
dodajemy nutellę i całość mieszamy do połączenia składników.
Do miski przesiewamy mąkę, wraz z kakao, proszkiem do pieczenia
i sodą. Mieszamy kilka minut na wolnych obrotach do połączenia, a następnie
dodajemy mąkę migdałową oraz startą czekoladę.
Przygotowane ciasto wlewamy do przygotowanej formy i
pieczemy w temperaturze 180*C przez około 50 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuń