Babka dedykowana specjalnie dla fanów masła orzechowego.
Soczysta, jednocześnie puszysta babka o smaku masła z orzeszków ziemnych. Na
wierzchu znalazła się kremowa polewa czekoladowa, która w połączeniu z ciastem
smakuje wprost idealnie.
Składniki – forma o średnicy około 30 cm
240 g masła, miękkiego
1,5 szklanki cukru (330g)
2,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
190 g masła orzechowego (smooth lub crunchy), zmiękczonego
4 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej (425g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
270 ml maślanki
Polewa:
150 g
100 ml kremówki
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Jeśli używamy formy metalowej, dokładnie ją natłuszczamy
Masło wraz z cukrem, wanilią i masłem orzechowym miksujemy
kilka minut do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Stale ubijając, dodajemy pojedynczo jajka.
Następnie do miksowanej masy dodajemy partiami przesianą
mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy, do dokładnego połączenia
składników.
Na końcu wlewamy maślankę i miksujemy do uzyskania gładkiej
konsystencji ciasta.
Masę przelewamy do przygotowanej formy i wygładzamy na
wierzchu. Pieczemy 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 20 minut w formie, następnie wyjmujemy na
kratkę do całkowitego wystygnięcia.
W międzyczasie, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy kremówkę i mieszamy kilka minut aż uzyskamy jednolitą, gładką polewę.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowaną polewą dekorujemy wystudzone ciasto.
Z masłem orzechowym, musi być pycha :D
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie! :D
OdpowiedzUsuńO ja, idealne dla mnie. Koniecznie zapisuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńAle kusisz! :)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe <3 I przepadłam! Musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:
OdpowiedzUsuńFit-healthylife.blogspot.com
Uwielbiam babki wielkanocne, są nieziemskie :)
wygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńCzy możesz podać temperaturę pieczenia, proszę
OdpowiedzUsuń