czwartek, 2 kwietnia 2015

Babka z masłem orzechowym


Babka dedykowana specjalnie dla fanów masła orzechowego. Soczysta, jednocześnie puszysta babka o smaku masła z orzeszków ziemnych. Na wierzchu znalazła się kremowa polewa czekoladowa, która w połączeniu z ciastem smakuje wprost idealnie.
 

Składniki – forma o średnicy około 30 cm
240 g masła, miękkiego 
1,5 szklanki cukru (330g)
2,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
190 g masła orzechowego (smooth lub crunchy), zmiękczonego
4 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej (425g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
270 ml maślanki 
Polewa: 
150 g 
100 ml kremówki




Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Jeśli używamy formy metalowej, dokładnie ją natłuszczamy


Masło wraz z cukrem, wanilią i masłem orzechowym miksujemy kilka minut do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Stale ubijając, dodajemy pojedynczo jajka.


Następnie do miksowanej masy dodajemy partiami przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy, do dokładnego połączenia składników.

Na końcu wlewamy maślankę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.

Masę przelewamy do przygotowanej formy i wygładzamy na wierzchu. Pieczemy 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. 
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 20 minut w formie, następnie wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.


W międzyczasie, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kremówkę i mieszamy kilka minut aż uzyskamy jednolitą, gładką polewę. Odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowaną polewą dekorujemy wystudzone ciasto. 




Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V

8 komentarzy :

Printfriendly