poniedziałek, 16 marca 2015

Brownie z polewą karmelową z fistaszkami


Pyszne ciasto brownie z polewą z chrupiących orzeszków ziemnych i karmelu. 
Dosyć rzadko wykorzystywane w pieczeniu orzechy ziemne, bardzo pasują do spodu brownie, równoważą słodycz i nadają przyjemny aromat. 
Brownie jest miękkie, wilgotne, gąbczaste i bardzo bogate w smaku. Ponadto bardzo proste w wykonaniu, nie będziecie potrzebować do niego żadnego cięższego sprzętu kuchennego.


Składniki – średnica 20 cm

Ciasto:

1 szklanka mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
110 g masła 
120 g gorzkiej czekolady
3 duże jajka
½ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki cukru
3 łyżki syropu kukurydzianego – opcjonalnie
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 

Polewa z orzechami:

1,5 szklanki cukru
½ szklanki wody
1,5 łyżki syropu kukurydzianego – opcjonalnie
2/3 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka solonych orzeszków




Piekarnik nagrzewamy do 180*C, blachę wykładamy pergaminem.  

Mąkę, sodę, proszek i sól przesiewamy do miski. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 

Białka jaj ubijamy na sztywną masę, na koniec dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia – jak na bezę. Dodajemy syrop kukurydziany i wanilię, całość mieszamy.

Ubite białka dodajemy do roztopionej czekolady, mieszamy trzepaczką częściowo dodając suche, przesiane składniki do połączenia.

Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez 40-45 minut w 180*C, do tzw suchego patyczka.  
Blachę wyjmujemy i odstawiamy na kratkę, zdejmujemy ją z ciasta po 15 minutach. Czekamy aż całkowicie wystygnie.

Kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową odwracamy je do góry nogami, odklejamy pergamin. Tortownice czyścimy i osuszamy. Zakładamy ją s powrotem na ciasto.6
Cukier, wodę i syrop kukurydziany podgrzewamy w rondelku. Stale mieszając podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i uzyska kolor lekkiego piwa. Bardzo uważając wlewamy kremówkę i masło. 
Po chwili gdy przestanie bulgotać mieszamy do rozpuszczenia grudek. Dodajemy orzeszki ziemne i chwile mieszamy do pokrycia orzechów.

Polewę z orzechami wylewamy na ciasto i odstawiamy do zastygnięcia na około 30 minut. Następnie można zdjąć boki tortownicy.






Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

8 komentarzy :

  1. Ta polewa z orzeszkami mnie urzekła. Ze zwykłego brownie,które samo w sobie jest pyszne, robi dzieło sztuki kulinarnej,

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za fistaszkami.. Ale wierzch tego ciasta, które swoją drogą samo w sobie jest mistrzowskie, kusi niesamowicie :) Piękne arcydzieło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie chrupiące pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapitalnie wyglada brownie z taka polewą i choć brownie kojarzy mi się z zakalcowatym ciastem, to taki trójkącik bardzo proszę i dziękuje.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly