sobota, 2 marca 2013

Chlebki Naan


Pyszne i chrupiące, według mnie najlepsze z czarnuszką. Gorąco polecam do wszelkich indyjskich dań lub same jako przekąska na przykład posmarowane masłem ;)
1 sztuka = ok. 211 kcal
Składniki (5 sztuk) : 

Mąka pszenna (250 g) 
Cukier (2 łyżeczki - 10 g) 
Sól (1/2 łyżeczki - 2,5 g)
Proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki - 2,5 g) 
Mleko (130 ml) - użyłam 0% 
Oliwa/olej (2 łyżeczki - ok. 10 ml)
Ulubione przyprawy do posypania - czarnuszka / kminek / mak / sezam

 Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy, a następnie dodajemy mleko wraz z oliwą i zagniatamy gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. Po tym czasie dzielimy na 5 kulek, które cienko rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i posypujemy wybranymi przyprawami. Przyprawy dociskamy ręką lub wałkiem.
Piekarnik wraz z blachą rozgrzewamy do jak najwyższej możliwej temperatury (np. 250°C).
Chlebki wrzucamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1-2 min (do zarumienienia).




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Printfriendly