Filety z piersi kurczaka przygotowane specjalnie dla mojej mamy. marynowane w soku z pomarańczy z dodatkiem kurkumy, curry, chili oraz charakterystycznego imbiru.
W taki sposób przyrządzony kurczak idealnie komponuje się z dowolnie przyrządzoną sałatą, ryżem, chlebkami Naan lub pitą.
1 porcja = ok. 158 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
Pierś z kurczaka (2sztuki
- 400g)
Sok pomarańczowy( 300ml)
Świeżo starty Imbir (4
łyżki - 40g)
Czosnek (2 ząbki –
ok. 4g)
Kurkuma (1 łyżeczka –
5g)
Biały pieprz (pół
łyżeczki – 2,5g)
Miód / Syrop Klonowy
( 1 łyżka – 10g)
Chili w proszku (1
łyżeczka – 5g)
Chili
w płatkach(1 łyżeczka – 5g)
Curry (1 łyżeczka - 5g)
Mąka ziemniaczana (1
łyżka – 10g)
Dżem pomarańczowy (1
kopiata łyżka – ok. 15g) – ja dodałam morelowy (opcjonalnie)
Pokrojonego kurczaka
solimy i wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą, po czym
dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy do lodówki na około 3 godziny lub na
dłużej np. całą noc.
Piekarnik nagrzewamy
do 190 stopni C. Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy bez przykrycia
przez około 25 minut, co pewien czas mieszając.
Robilem dokladnie co do przepisu i moim zdaniem jest troszeczke za ostra. W kolejnym wykonaniu dalem polowe lyzeczki chilli i wtedy byla idealnia. Przepis strasznie mi sie podoba i napewno czesciej bedzie goscil na moim stole ; )
OdpowiedzUsuńSpinka01
Myślę, że co do ostrości to już zależy od kubeczków smakowych, a każdy ma inne ;)
OdpowiedzUsuńNa przykładzie mojego domu dobrze się o tym przekonuję, kiedy ja i moja mama nie wyczuwamy czegokolwiek ostrego a inni popijają litrami wody ;)
Ciesze się, że się podoba ;)
Bardzo fajnie danie, wczoraj właśnie w taki sposób przyrządzałam kurczaka :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest oczywiście nie mój, ale Asi z Kwestii Smaku - generalnie w takich wypadkach raczej wskazane jest podanie źródła... :)
Pozdrawiam ciepło, Nat.
=)